Fina recenzija, i čestitke na 32-cijevnom procu Exiled

Zbilja je to AMD loše odigrao, a lijepo se vidi kako se uz manji tweaking dođe do fantastičnih rezultata. Smiješno je da bi to radilo tako čak i uz slabiji hladnjak, samo se stavi tmax na 85C umjesto na 75C i to je to

Postigao si uz lagano tweakanje da ti proc sa 142W PPT-a radi identično kao na defaultu (koji je 230W). zbog curve undervoltinga vjerujem i bolje.
Kad se gleda anandtech, tak postaje jasno kako je AMD to mogao dobro odigrati. Da su ga stavili na tih 120-130W defaulta i tmax na 75-80C i ostavili 200W+ kao neki super turbo mod za entuzijaste sa predimenzioniranim hlađenjem, naslovi bi bili kako je genijalan 7950X jer sa skoro duplo manjom potrošnjom od 13900X daje vrlo slične multithread rezultate. U stvarnosti smo dobili nešto drugo, nažalost.
Citiraj:
Autor Disco
Dakle zaključak je da na Zen4 doslovno sam biraš max temp, a time i nešto sitno performanse, rekao bi pi puta oko 5-7%. Nije loše, šteta što to nije default. A onda da postoji neki extreme mode i da se onda kuri na 95 stupnjeva i busta 100mhz više.
|
Čak i gore od toga, bilo je recenzenata koji su testirali na defaultu što je ostavljalo ogroman prostor za potrošnju struje što je dizalo voltaže i temperature do te razine da se prelazilo i 95C što je vodilo thermal throttlingu i
spuštanju performansi. Nevjerojatno ali istinito.
Boosta više ako mu staviš curve optimizer negativni kao što je kolega napravio, ograničiš potrošnju i uključiš PBO nego kad ga držiš na defaultu gdje se bez razloga prži na 95C.
Mislim da se sad lijepo vidi da oni koji su imali strahove od potrošnje i grijanja to ne moraju imati. Zen4 je jedan vrlo brz i efikasan proc sa vrlo loše namještenim defaultnim postavkama. Nemojte se bojati ga uzeti ali obvezno si dajte malo vremena i podesite tih par postavki u BIOS-u ako ćete uzimati, po meni je to čak nužno.
P.S. ovo što kolega kaže o hybrid grafici vrijedi i za zen4+nvidia kombinaciju, isto mi je kao na laptopu sa Xe grafikom+nvidia, ili winsi automatski biraju koji gpu će vrtiti što ili ja to ručno podesim.