View Single Post
Staro 08.12.2022., 02:11   #472
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Evo, pokupio sam danas novi A7IV i 12-24 f/4 G.

Firma je kupila 110 kompleta A7IV, 12-24mm f/4, 50mm f/1.8 i 24-240.

50-ke su u dolasku, a 24-240 dobivaju kolege koje rade na područjima gdje su malo veći posjedi, van velikih gradova.

Aparat ko aparat, brutalan je, Sony je digao ljestvicu i teško da na tržištu postoji bolji (pametniji) aparat. Teško ga je i više nazvati fotoaparatom, ovo je AI čudovište. Uskoro stvarno više neće biti potrebe za ljudima, ovom samo fale noge i može sam odraditi posao.

Napokon su dodali mogućnost da se shutter zatvori kod gašenja, tako da se objektiv može zamijeniti bez da postoji mogućnost da prašina odmah uleti na senzor.
Dodali su i mogućnost promjene boje fokus točke (kvadratića) tako da se napokon može vidjeti na bijeloj/sivoj pozadini.

Ono što trenutno ne radi...
Koristimo iPad za import, sortiranje i upload fotki na server.
Ako se fotka u nekom od komprimiranih RAW opcija (small, medium...), iPad ne može generirati preview. Navodno će biti dodano u nekom od sljedećih updatea iPad OS-a, samo je pitanje kad.

Trebam ga malo više koristiti da bih imao još dojmova, ali na temelju ovog...sebi ga ne bih nikad kupio. Planiram tamo na proljeće rentati 200-600 ili 100-400 i otići na neku utrku na Brands Hatch i vidjeti kako ta kombinacija radi.

Ako ćeš na Sony na kraju, stavi na listu 55mm f/1.8 koji je jedan od najoštrijih objektiva koje sam koristio. Više volim 35mm od 50mm, ali ovo je brutalan objektiv. Ima ih brdo jer je dugo vani, tako da se rabljeni daju jeftino naći.

Mrzim ultra wide angle objektive, ali po onom što sam vidio danas na primjerima koje su kolege odradile tijekom zadnja 2 mjeseca testiranja...minimalne distorzije ako se pravilno koristi, iznimno oštar i koristan za uske prostore.
Nije teško ni sva 4 zida sobe dobiti u kadar...ali zašto.

Iskreno, ne znam jel nam trebao takav upgrade, jer realno, agencije masakriraju i smanjuju fotke, trpaju ih na web i eventualno u A4/A5 inkjet print i slažu se u izlog. Osim širine koja je po meni nakaradna i ne prikazuje nekretninu u realnom stanju, ne vidim nekih prednosti.

Jedan od zadnjih primjera koje sam radio s D750 i 16-35 (obradu radi drugi dio firme, i nisam zadovoljan kako rade, no klijenti diktiraju stil koji im paše).
https://www.kfh.co.uk/south-east-lon...-sale/2272117/

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je online   Reply With Quote