View Single Post
Staro 27.11.2022., 20:34   #7750
Miki9
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2021
Lokacija: Zagreb
Postovi: 261
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Inače, išao sam istraživati ono što je Miki napisao i čini se da je u pravu. Ili točnije ... obojica smo u pravu

Naime, Half-Life uistinu je baziran na Quake engine-u, ali modificirali su ga (između ostalog) zakrpama i nadogradnjama iz Quake 2 engine-a. Kao rezultat, neke stranice tvrde da je HL Beta rađen u Quake 2, a neke da je Quake 1.

Ali recimo samo da je Quake u pitanju, koji god to bio
Malo je offtopic više, al da još dodam,
kažu sad pak po intervjuima kao da je 3/4 koda njihovo unikatno, ostalo su ti dodaci valjda.

Osobno mi Half Life apsolutno nikad nije djelovao quakeoliko - što se ne može reći za Kingpin i Soldier Of Fortune - u njima se uvijek osjetilo i vidjelo da su bazirani direktno na q2 engineu, pog. kod ružnih modela likova i smeđih "warehouse" tekstura posvuda (ok, na SOFu ima tog nešt manje)

Što se tiče samog "revolucionarnog" koncepta HL igre i levela, rudimenti toga su actually viđeni u quakeu 2 - za razliku od doom/q1/duke3d itd. potpuno zasebnih levela,
tu postoji par hubova gdje se vraća i ide dalje tek nakon što se nešto aktivira ili riješi (tipa ona neka antena...) - uz naravno, potpuno mutavog protagonista

No mišljenja sam da s tadašnjim hardwareom (nema hrpe cutscenea), koncept Q2 priče i njihovih svemirskih 1-man- army nadjebavanja nije bilo moguće razradit tako savršeno kao na Half Life način u realnom svijetu Black Mese. To je i vidljivo po Xenu, kojeg se smatra najslabijim dijelom igre, gdje se koncept malo pogubi suočen sa svemirskom fantasy dimenzijom. S obzirom na alate i materijal dostupan, Valve je pogodio zicera i zasluženo ušao u legendu.
Miki9 je offline   Reply With Quote