Citiraj:
Autor Alien_200581
Bas htjedoh nesto ovako reci. Iako srodni, Wolfenstein 3D i Doom su nebo i zemlja.
Wolfenstein je bio fun i odigralo se i to nekako, ali kada smo vidjeli Doom na infu prvi put opale su nam vilice do poda. U odnosu na suhoparni level dizajn i naciste, demoni šarenilo i level design koje je Doom isfurao je bio next lvl (ako ne i dva). Zvuk necu ni spominjati jer je razlika u rangu 32 i 64bitnog softvera. Carmack je slozio temelje i odlicnu programsku podlogu, a Romero je onda od toga napravio "rock show". Prvo se rokalo demo i prvu epizodu do besvjesti, a kad su se "rješili" onda Doom 1 pa kasnije Doom 2, pa krenulo rokanje u multiju to je bilo nešto do tada neviđeno.
Osobno i dan danas mi nije nadmašen adrenalinski rush koji pruza Doom, Blood i Duke u MP. Quake comes close, ali mouse targeting mi ipak više dođe kao distrakcija nego kao improvement. Najzabavnije i najnabrijanije mi je i dalje rokanje Doom-a samo na tipkovnici.
Doom 2016 i Eternal su relativno uspješno uskrsnulo stari recept brzog i adrenalinskog gameplay-a, ali i dalje su mi klasici na prvom mjestu 
|
Wolf 3D & Doom su napravljeni na istom ID Tech engine-u, sa tom razlikom da je Wolfenstein bio prvi, gotovo pa prototip FPS pucačina. Kasnije su to još malo nadogradili, izgladili i nastao je Doom (i Doom 2) kakvog danas svi znamo i volimo
Vezano uz ovo što je Miki napisao, Quake je definitivno proizašao iz Doom-a. Ne u potpunosti, naravno ... malo su ga modernizirali, dodali nove stvari ali Quake je službeni i DIREKTNI nasljednik Doom-ovog ID Tech 1 engine-a.
Baš kao što je Quake 2 bio direktni nasljednik Quake-a 1, a kao što sam već napisao Half-Life beta je bio u potpunosti napravljen na Quake 2 engine-u, koji je kasnije u službenoj i finalnoj verziji bio modificiran čime dolazimo do GoldSource-a i Source-a u današnje vrijeme. Stoga, da nije bilo ID Tech 1 odnosno Doom-a, teško da bi današnje igre izgledale ovako kako izgledaju
Negdje ovdje se pojavio i Unreal engine, ali on je išao paralelno sa Quake/ID Tech i bio konkurencija iako je gotovo pa sigurno baziran (ili barem inspiriran) na ID Tech 1.