View Single Post
Staro 24.11.2022., 14:13   #7738
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Čovječe... Možemo se mi zezati, voljeti ili ne voljeti Doom, ali oni su više-manje pokrenuli sve moderne FPS igre kakve danas znamo. U stvari, Half-Life 2 i njegov Source engine je direktni nasljednik ID Tech engine-a u kojem je napravljen Doom i Wolfenstein 3D. Moguće da se krivo sjećam ali mislim da je evolucija išla ovako:

ID Tech (Doom) Engine -> Quake Engine -> Quake 2 Engine -> Modificirani Q2 Engine (Half-Life BETA) -> GoldSource Engine -> Source Engine
Mislim da nema direktne veze između doom enginea i quakea (a pog. ne i wolfsteina prije), jer je prvi dakako 2.5D,
a kolko se pričalo i naglašavalo ko kuriozitet, HL engine je napravljen na moddanom Quake 1, a ne q2 engineu.
Ipak najlegendarniji kuriozitet tog doba je Build engine, zato jer ga je isprogramirao mladić (danas bi ga nastrani medijski bedaci zvali "dječak", ko da se još igra sa autićima),
očito računalni genij, od tada 17-18 godina.
Katkad kontempliran kako bi izgledalo da danas netko ide radit igru takvog enginea, ali sa puno većom rezolucijom, a ne da se spriteovi 128x128 pixela, je li bi to uopće vizualno funkcioniralo.

Za Doom se slažem da je pokrenuo lavinu, i da je i nakon 30 godina i dalje remek djelo od igre, zbog koncepata koje je prvi imao i koji i dan danas u njemu praktično egzistiraju na nivou kvalitete da se može igrati sa zadovoljstvom (za razliku od wolf3d npr.!)
Miki9 je offline   Reply With Quote