Pozdrav svima,
Ako netko ima, molimo bih nekoliko informacija za 13th Gen Intel.
Slazem novi komp za 4k video i foto editing ( Premiere Pro, DaVinci, Lightroom i Photoshop ). Zadnje 3 godine sam na AMD 3900X (cim su izasli ) i moram priznati da osim nekih uobicajnih "Early Adopters" musica, nisam imao niti jednog problema i da sve odlicno radi.
Medutim kako svake 3-4 godine mjenjam komp, gledam ove nove INTEL/AMD procesore i cini mi se da nikad nije bilo teze za izabrati.
Na Youtube kanalima i Puget systems stranici svi vise preferiraju Intel za stvari koje ja koristim. I7 13700k mi se najvise cini kao solidan izbor performansi i cijene.
Svi isticu kako I9 i I7 trose jako puno struje pod max opterecenjem, ali nigdje nema nekih testova prosjecne potrosnje struje kod normalnog rada u Premieru, LR i PS-u.
Na samo jednoj starnici sam nasao da pise da u prosjeku novi Intel 13900 i 13700 procesori trose dosta manje struje nego AMD 7950 i 7900 ( max i idle prosjek ).
Zanima me:
1. Ima li netko informacije ili usporedbe prosjecne potrosnje izmedu Intela i AMD-a u gore navedenim aplikacijama
2. Ima li netko tko koristi novi 13700k ili 13900k - kakva je stabilnost cijelog Windows sistema i rad?
3. Hoce li Noctua NH-D15 biti dovoljna ( ne zelim stavljati vodeno hladenje )?
Hvala puno!