Zahvaljujući kolegi Royu, dobio sam danas mali AT tower brendiran kao "Casper". Njega se barem svi ovdje sjećamo, stalno su se reklamirali po Hackeru ali ono što me najviše iznenadilo je to da je case gotovo pa identičan Adisonu

Samo je (kao što sam već objasnio kolegi) malo stariji po dizajnu i karakteristikama, pa se ne bih iznenadio da je ovo izašlo iz iste tvornice kao "Adison", ali da je ovo bila stariji model, generaciju prije.
Tim više što ovaj još ima Turbo LED, dok su Adisoni bili bez ikakvih "Turbo" kontrola i LEDica, zbog čega i pretpostavljam da je ovo izašlo par godina ranije dok su još AT ploče bile aktualnije. Uostalom, potpuno su isti, pogotovo oko koncepta otvaranja/pristupanja pogonima ali i tipke za paljenje koja je preslika onog na Adisonu (osim što je malo drugačijeg dizajna)
Za sad nema slika, case je u komadima po cijeloj sobi, i popravljam/čistim i mijenjam ono što treba promijeniti. Ima nešto hrđe i vjerojatno bih (da mi je financijska situacija povoljnija) ga dao na pjeskarenje & powdercoat, ali ipak ništa ekstremno da bi nagrdilo sam dizajn, ili uzrokovalo probleme elektronici. Uglavnom kutevi, rubovi i udubljenja gdje se vlaga (kondenzacija?) zadržavala i radila štetu.
Nego, evo što budem od njega napravio... Ovdje imam originalni letak iz jednog od Hackera, koji mi bude poslužio kao referentna točka za Casper projekt. Ne budem ga pratio do u slovo, i budem si dopustio malo "slobode", ali većina ipak bude kao na sljedećoj fotki:
Dakle, ideja je sljedeća - mašina bude (p)ostala Intel 440LX, Celeron samo što bude bio 333 a ne 300A. Bude dobio 64MB RAMa a ne 32, dok najveću nadogranju bude dobio vjerojatno VGA sa mizernih 4MB (vjerojatno ATI Rage Turbo, koju su preferirali u ono vrijeme) na nešto tipa Rage128 i/ili TNT2.
Zanimljivo, CD-ROM bude bio degradiran ... i to iz razloga što idem na stariju varijantu CDa kako bi zadržao unikatan izgled, pa bude postao 24x. Ili mu možda stvarno i stavim 36, za ovo budemo vidjeli. Zvuk ostaje autentičan/identičan ovoj konfi, SoundBlaster 16. Kao poseban dodatak budem stavio i Dial-Up modem, da Casper bude "Super Deluxe" model
Inače, ova specifična konfa/case nije originalno bila 440LX, to je samo moja ideja. Ovaj je bio Socket 7, vjerojatno neki Pentium (MMX?), IBM i/ili AMD. Ali igrom slučaja imam kod sebe komponente koje (kad ih se spoji zajedno) čine baš ovakve specifikacije kao sa fotke iznad, pa sam mislio da bi ovakav pristup bio neobičan. Čisto da malo osvježim rutinu i pokušam nešto novo