Citiraj:
Autor John Creasy
pozdrav, da ne otvaram novu temu a vidim ima ovdje doticaja s mojim pitanjem.. zvao me šogor jutros da me pita a nisam znao neki konkretan odgovor, nije moja domena..
ugl ima CNC mašinu koja koristi program Mach3.. njemu treba neki program koji će napraviti Gcode radi millinga na tom CNC stroju..
koristio je sketchup za crtanje i jer je besplatan ali sketchup nema Gcode export..
postoji li neki plugin za sketchup pa da se iz toga napravi Gcode, ili koja bi najbolja bila alternativa?
spomenio je Fusion 360 https://www.autodesk.com/products/fusion-360/personal
ali licenca dobrano košta, ima li nešto jeftinije/besplatno?
koliko sam googlao a vidim da se i ovdje spominju Cura program i slični pa ću još dodatno pogledati jel to to
edit: čini se da sam si našao odgovor
|
Ovdje se radilo o sliceru, koji radi kod za 3d print (aditivno, radiš model dodavanem materijal). Nije isto kao klasična CNC obrada (imaš blok s kojeg uklanjaš materijal da bi dobio model). Isto tak, da si olakša život nek zaboravi na crtanje u sketchupu za tu svrhu.
Njemu treba neki CAM program. Ne znam kakav je trenutno Fusion360 kaj se tiče licence jer sam odustao od njega, ali kao što ti gore piše, za osobnu upotrebu je licenca besplatna, uz neka ograničenja u CAM dijelu.
Da ne bi mislio da je Fusion loš, naravno, nije
Freecad ti isto ima nekakav CAM integriran, ali nisam isprobavao.