View Single Post
Staro 08.11.2022., 11:05   #410
Dominus
Banned
Moj komp

Datum registracije: Oct 2022
Citiraj:
Autor Full Throttle Pregled postova
Vidim da se živciraš zbog nebitnih stvari. Ja sam isto nekad sral po appleu zbog njihove "govnarske" politike precjenjivanja proizvoda (makar nikad nisam kupio bilo kaj od applea). Onda sam shvatil jednog dana da oni nemaju takvu cijenu zbog kvalitete ili napredne tehnologije. Dobrim dijelom cijena je takva jer oni prodaju i PRESTIŽ. Da oni kojim slučajem smanje cijene svojih proizvoda automatski bi sjebali svoj brend i potencijalno ugrozili tvrtku. Al čak i da ne postoji opasnost od pada dionica zašto bi realno smanjivali cijene? Na kraju dana, biznis je biznis i naivno je očekivati od svih tih silnih menadžera da se pretvore u dobre samaritance i rade protivno svrsi za koju su školovani i dovedeni, a to je maximiziranje profita.

Pošto živimo u potrošačkom društvu, jedini relevantni kreatori cijena smo upravo mi potrošači. Tak da ak ikog treba kriviti onda smo to mi sami. Prestiž je realna stvar i pušimo ga ko nikad. A onda imaš i random svjetska događanja tipa majnanje coinova. Naravno da je cijena otišla u nebo. Supply and demand. Opet, korisnici su pokupovali sve te kartice, nije Jensen nikoga pištoljem prisilil da mu da pare.

Nvidia trenutno ima prednost i koristi to ko nikad. Tu se jasno vidi kolko je konkurencija bitna. AMD bi to isto napravil da je u poziciji.

Uglavnom, ne treba se živcirati radi "skupoće" gaminga. Žena mi ima rx580 u kompu i na rezi od 2560x1080 igra sve živo. Tak da nikad se nije bilo lakše i jeftinije naigrati. Samo je pitanje apetita.

Ja sam uvijek tri puta vagnul dal mi se isplati neki skuplji hardver. I uvijek sam uzimal bang for buck i nikad nisam požalil. I sad bi umjesto nvidije u kompu imal neki jeftiniji AMD gpu da se ne bavim tim čim se bavim di je nvidia sa svojim optixom višestruko jača od opencl-a.
Ovdje si u pravu koliko god zvucalo banalno. Upravo taj prestiž i cijena im rade prodaju tog high end-a između ostalih stvari koje nude jer ekipa koja gleda na viši razred ce platiti koliko treba da imaju taj premium kod kupnje.

Isto tako u mojoj firmi kada dogovaramo posao sa strancima mi mozemo odraditi sve po duplo manjoj cijeni i biti u plusu ali onda bi iste te mušterije rekle e to je jeftino sigurno nije top, idemo kod ovih skupljih. Tako da dosta igra i ta cijena i Brand name u svemu.
Dominus je offline   Reply With Quote