Citiraj:
Autor medo
Ja ne govorim o 100% nego o 1000%. Imam dovoljno godina da se sjećam kako je bilo od 90-tih do sada. Taj rast performansi se progresivno usporio.
Da, procesori su bolji ali ne toliko bolji. Ja radim na deset godina starom procesoru bez problema. Probaj prije deset godina raditi na Tualatinu ili Thoroughbreadu sa 1GB RAMa koliko je stalo na one ploče tada. Jako teško.
Probaj na početku milenija raditi sa deset godina starom 486-icom sa 4MB RAMa. Nezamislivo.
Jednako ili više plaćamo sve manje i manje skokove u performansama CPUa. A uz to, koja kućišta, napajanja i hlađenja moramo kupovati za koje novce koje onda nismo morali kupovati?
|
Nije to ništa neobično, ne može rast biti eksponencijalan dovijeka. Mooreov zakon je mrtav

Sjećam se kad sam prešao sa Celerončeka 333 na Athlona XP 1800, to je bio upgrade. Sa 333 MHz na 1500 MHz. Takt odavno ne raste i moraju izmišljati druge stvari, taj tvoj spomenuti FX-8350 ima praktički isti takt kao Ryzen 5600, a ovaj je ipak puno jači.
Što se računala tiče, nikada nisu bila jeftinija. Imaš sasvim funkcionalan (web, office, remote) laptop u dućanu za 2000 kuna, to je nekad bilo nezamislivo. A to što je rast usporio je samo pozitivno jer možeš imati staru ragu i ništa ti ne fali (kao ti npr.

).
Prije 20ak godina čim si kupio PC je bio zastario