Citiraj:
Autor Exy
Varaš se. Postoji nešto što se zove ekonomija obujma. Nije isto da li naručiš 2 bačve nafte ili tanker nafte, to je valjda jasno samo po sebi. Ili nije. Da ne ulazimo u razlike PDV-a itd.
Pogotovo sad kad je nikad jednostavnije naručiti izvana je smiješno optuživati trgovce "da lupaju marže samo tako", što to uopće znači? Svatko pokušava zaraditi što više, možda jedino ti kad nešto radiš pokušavaš dobiti što manje.
U Hrvatskoj je konkurencija u prodaji tih igračaka vrlo jaka, a natječu se i sa dućanima iz EU, kad čovjek sluša ovakve postove ispada da su naši trgovci u nekakvom monopolu tipa HEP pa "lupaju marže samo tako" 
|
Dao si si sam odgovor.
U tome i je poanta što naši dižu cijene kako bi više zaradili, s njihove strane logično, s moje šupački, ovisi iz koje perspektive gledaš.
Razlika PDV-a je 6% kako je kolega gore naveo pa računaj može li grafička koja košta u Njemačkoj 400 eura kod nas koštati 4000 kn uz tih 6 % razlike.
Kako objasniti trenutne cijene na nabavi recimo? U jednom dućanu košta karikiram 3500 kn (bez popusta akcije i sl.), a u drugom ista grafa 3800 kn. Marža ili sam u krivu?
Što se tiče naručivanja i količine ne znam kako to u praksi funkcionira što se tiče količine i popusta, ali mi je malo smiješno da funkcionira po principu pijace kada su tako velike korporacije u pitanju, kao recimo Nvidia, a opet da to baš toliko mijenja cijenu, ne znam baš.
Pa realno naši trgovci i imaju kod nas monopol, ako ti nije opcija naručiti iz vana.