View Single Post
Staro 05.10.2022., 14:59   #149
piydek
Premium
Moj komp
 
piydek's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 355
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Kolega s posla ima 7600X i hladi ga Noctuom koja mu je ostala od prijašnjeg 5900X i sa svom ovom novom automatikom, CPU zakucan na 95 stupnjeva i 5.5GHz na svim jezgrama, a ventilator na hladnjaku se vrti tek toliko da piri.

Hladnjak nije vruć na dodir niti se iz kućišta širi hrpa isijavanja i užarene topline, ali AMD se zajebal s ovih 95 stupnjeva tak da automatika tjera sve do ibera, mada je moglo i bez toga po defaultu.
Baš sam danas gledao ovaj zadnji Hardware Unboxed video gdje odgovaraju na pitanja gledatelja i ima jedan dio gdje govore o razlici temperature na kojoj CPU radi i potrošnje u Wattima. Svakako zanimljivo i nešto što se često previđa i radi korelacije tamo gdje ih nema nužno.

Inače, AMD mi je ispao amaterski opet u načinu na koji su predstavili 4 generaciju. Znači - imaju CPUe koji izrazito malo gube u performansama kad ih šibneš na puno manju potrošnju energije i koji su pritom puno hladniji na toj manjoj potrošnji. Također imaju i funkcionalni "eco mode" pri prvim recenzijama.

I što oni naprave? Ostave default na nabrijanoj automatici i riskiraju (a mogu računati iz iskustva da će se upravo to dogoditi) hrpe brzinski odrađenih, ponekad naprosto nepismenih reviewa i naslova "AMD je vruć". I pritom još mislim i da su "eco mode" krivo nazvali. To bi trebao biti "normal mode", a ovo što im je sada default bi se trebao zvati "overclock" ili kako već mode.

A ako je doista istina da je heatspreadder na CPU-u deblji samo zbog kompatibilnosti sa starim hladnjacima - također potez za ne povjerovati. Inače svaka pohvala AMDovoj politici oko backwards compatibility-a, to je dobar dio razloga zašto sam permanentno na njima, ali u ovakvom slučaju jednostavno moraš napraviti tu promjenu - ako je doista upravo predebeli hs razlog za još dodatno manju efikasnost hladnjaka. Ali ovaj dio je samo nagađanje s moje strane. Ono gore nije nagađanje. To je ono, ponekad se ne znaju izreklamirati neovisno koliko dobru stvar imaju. Intel jebate iz govna pitu svaku put prezentira i OK, to je već neko vrijeme komično i užasno, ali trebao bi AMD malo bolje ovakve stvari odrađivati.


EDIT:

Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
95°C nema veze s količinom topline koju pusti u okoliš (to je koliko watta je TDP). 170W je 170W, bez obzira na koliko je stupnjeva proc. A Inteli su već jako dugo preko 200W.

Gledao videe o skaliranju i hlađenju (Bulldzoid i Techpowerup članak), znači sa Wraith Spire hladnjakom, komadom aluminija, gubi 1-2% u ST i 10% u MT. temperature naravno iste, 95°C. ECO mode na 120W gubi isto ništa u stvarnom svijetu (ST) i 4,5% u renderiranju.

Evo, ja lagano mijenjam mišljenje o tih 95°C kad vidim sve te podatke i tu skalabilnost. Šteta ako se IHS mogao bolje izvesti da nisu, ali s gustoćom novih proizvodnih procesa (7 i naročito sada 5nm), ovo je nova normala i drugačije ne ide za high performance.
E to je to. Puno toga sam gore ponovio ne vidjevši ovaj post.
piydek je offline   Reply With Quote