View Single Post
Staro 19.02.2006., 00:54   #1
m@tthew
AKA Vitez

m@tthew's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Proc, cooler ili maticna?!?!

Ukoliko je netko imao slicnih problema molio bih za pomoc...

Proc: AMD Athlon 2000+ (radi na 1.66Ghz)
RAM: DDR 512 MB SuperKingmax
MBO: Gigabyte 7N400S-L
GPU: ATI Radeon 9800PRO 256bit 128Mb

Problem je sljedeci, prije par dana sam poceo dobivati masovne Blue Screen of Death-ove sa skoro svim mogucim porukama:
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR
BAD_POOL_CALLER
DRIVER_UNLOADED_WITHOUT_CANCELLING_PENDING_OPERATIONS

Nisam ih sve zapisivao, ali mislim da su ove bile, za prve 3 sam siguran. Ova prva je najcesca, skupa sa cistim BSoD-om, dkl bez poruke. S obzirom da imam 2 kompa doma malo sam kemijao, pa sam iskljucio graficku, napajanje, pregrijavanje, HDDove i CD/DVD-ROMove, ISDN modem ( ) i RAMe. Sve sam prebacio iz jednog kompa u drugi i opet isto sranje, pa pretpostavljam da nije u tome problem.
Kad dobijem BSoD i resetiram, monitor mi se nece upaliti, nego moram ugasiti napajanje i onda sve paliti. I onda uz malo srece i nakon 2-3 pokusaja ipak upali. Uvijek pali ako je neko duze vrijeme ugasen, no kad ga i uspijem upaliti smrzne se u BIOSu ili pri bootanju Winodza (prodje CheckDisk i izbaci BSoD). Par puta mi je nakon paljenja poceo beep-kati, sto sam prema manualu ploce zakljucio da je "DRAM error" (kontinuirani dugi signali). No RAM mi je u redu, prosao je Memtest.
Kad sam resetirao CMOS stavio mi je FSB na 100MHz (inace je bilo na 133MHz) i onda sam po prvi put uspio uci najnormalnije u Windowse (u kojima sam i trenutacno ). No sad mi je proc na 1.24GHz, sto saxa. RAMi rade na 2.5-3-3-7 CR1 prema Everestu i BIOSu, multiplayer mi je lockan i trenutacno je 12.5x (tako kaze Everest). Maticna mi ima UZASNO malo opcija u BIOSu, tak da tamo ne mogu skoro nista mijenjati (recimo pojma nemam kolka je Shutdown Proc temperatura). Ako stavim u BIOSu FSB na 133MHz udje mi u Windowse (prije nije ni to htio), ali se vrlo brzo smrzne (S&M radi punih 10sec prije BSoDa). Ploca mi zagrijava proc zbog USB 2.0 (trust me on this one), tako da proc na 1.66GHz radi na 55-64 stupnja, a trenutacno na 1.24GHz je na 55 stupnjeva. No mogu pokrenuti S&M, dodje do 60 stupnjeva nakon nekih 5-6 minuta, no onda je S&M poceo crveno svijetliti, pa sam ga zgasio.

Proc je polovan, nista nije clockano, Windowsi su relativno frisko instalirani i nista po njima nije posebno je*ano. Na procu je CoolerMaster Alps HHC-L61. Napajanje je novi Chieftec 410W.
Imam sugavo staro kuciste, pa sam nutra nakalemio 1 cooler od starog proca, 1 12cm vent na bok kucista, 1 8cm vent, svi ventovi pusu prema unutra (nemam dovoljno zbuseno kuciste za ispuh). Na Radeonki je novi Arctic Coller silencer (puse na High).

E sad, nemam jaci cooler da isprobam dal je u hladjenju problem, nemrem proc staviti u drugi komp jer ploca na njemu podrzava samo do 1.5GHz. Mogu jedino prebaciti proc iz drugog kompa u svoj da vidim dal ce moja ploca kenjati, ali htio bih prvo cuti vase misljenje, da li je problem u maticnoj, procesoru ili hladjenju?

Svima puno hvala na pomoci i ispricavam se zbog ovolikog posta, ali radije odmah napisem sve kaj sam probao nego da odgovaram na 100 postova sam "Did that..."!
m@tthew je offline   Reply With Quote