Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 05.10.2022., 09:54   #137
piydek
Premium
Moj komp
 
piydek's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 355
Technics 1210MKII i Thorens TD 126 su i danas odlični gramofoni i za mnoge ništa bolje neće ni trebati cijeli život, tko odluči da je za njega to - to. Rega P3 recimo, pa onda neki entry modeli od Pro-Jecta - sa ničim od toga se neće pogriješiti i za sve te gramove vrijedi ovo gore što sam napisao.

Stvar uopće nije za rezati žile, zapravo je vrlo jednostavna. Moraš odlučiti što želiš i to je to. Ako doista želiš nabavljati muziku na vinilu i ako ti je stalo do kvalitete zvuka, a ne samo do neke "fore", onda skupljaš pare i ideš na ovu gore klasu, što je po meni točno ona klasa koja ti može pokazati kvalitetu zvuka koju vinil može dati, imaš sve parametre za podesiti koje trebaš i imaš uređaj koji je trajan, kvalitetan, gušt za koristiti. Neki kažu - kupi bilo šta za prvi gram, tek tako da probaš. Fora je u tome što ispod određene razine jedino što će se desiti je da će ti se cijela priča i iskustvo zgaditi.

Ako pak ne želiš doista ući u cijelu priču, onda jednostavno kupi par desetaka nekih krš vinila za max 20kn i bilo šta i ruj brate dok se ne izdovoljiš malo i dok te ne prođe ludilo.

Zašto ne preporučujem gramofon sa phono stageovima u sebi - zato što nijedan takav phono nije neka sreća, a daješ određene pare za njega kad kupuješ grem. Uzmi radije solidno integrirano stereo pojačalo sa MM phono stageom i to je onda zaključena priča ako ostaješ u toj entry razini - s time kao i s gornjim gramofonima možeš živjeti cijeli život. Na to uzmeš neki fini Elac-ov entry model zvučnika i puna šaka brade.

Budući da je ovo PC forum, vidim kako ljudima nije bed davati velike pare na konfiguracije koje će za 5 godina biti staro smeće i vrijediti trećinu cijene koju su koštale, a kad su stvari kao hi-fi u pitanju onda neka fora da je par tisuća kn za komponentu skupo. A ako u hi-fiu kupiš nešto solidno danas, to će biti solidno i za 10-20 godina.

P.S. Inače Stabi/Stogi s nekom ipak malo skromnijom zvučnicom od Koetsua danas ne dođe ni blizu solidnom autu. Ne znam je li nekad bilo tako, ali danas ne.
piydek je offline   Reply With Quote