View Single Post
Staro 23.09.2022., 20:41   #7502
Trekkie4
Guest

Evo, da se i ja javim iz "mrtvih"... Nakon tko zna koliko mjeseci i gnjavaže gomile forumaša, NAPOKON sam složio - ili bolje rečeno presložio Asus P4B, P4 mašinu.

Puno hvala Stefu na novo-staroj matičnoj, Overclocku na kabelima kao i Royu na napajanju, hardu i BTC pržilici koju mi je dao još prije gotovo godinu dana. Lijepo sam rekao da mi jednog dana svi ti BTCovi budu zatrebali, i eto imao sam pravo

Inače, konfa je preslika ili barem slobodna interpretacija moje P4 konfe iz 2001 godine, samo što je original bio P4T a ne P4B, i bio je S423 a ne S478. Ali kako P4T više nemam, odlučio sam sakupiti ono malo originalnih dijelova koji su mi ostali, i oko njih izgradio novu, sličnu mašinu.

Pa su tako Hauppauge TV tuner kartica (zadnja, na dnu) Sound Blaster 128 (iznad TV tunera), Matrox Millennium G450 DualHead (na vrhu) i NEC DVD ROM pogon originalni iz moje konfe, dok je sve drugo zamijenjeno istim ili barem sličnim modelima. Recimo, floppy nije moj ali je identičan - Teacov model, Maxtorov disk također kao i Asus USB ekstenzija. Dok su modem, matična i RAM zamijenjeni sličnima. Brzina radnog takta je ostala ista - 1.4GHz, samo sam zamijenio socket (S423 -> S478), ali i RAM koji je originalno bio 2x 64MB RIMM a sad je 1x 128MB SD.

Moram napomenuti da je originalno CD-RW pogon bio TEAC a ne BTC, i takvog sam želio staviti unutra. Međutim iz sad još neutvrđenih razloga imao sam bizaran konflikt između P4B i Teaca CD-W540E pa je na kraju odluka pala na "noviji" BTC što je manje odstupanje od originalne ideje. Naime, ironija je u tome što sam u P4T mašini imao BTC pogon, zamijenio sam TEAC za BTC kad sam nadogradio sa CD-RW na DVD-RW ali to je već neka druga priča. Pa ako ikad budem pronašao isti DVD pogon budem ga stavio na mjesto ovog ... ali za sad BCE 5232IM bude poslužio.

A imao sam danas i jedan popravak moderne Phenom II mašine od člana obitelji, jer je jučer otišla PCIe grafa. I opet, puno hvala kolegi Royu na novoj grafi, koja je već stavljena u pogon i radi A ako netko želi (ili mu treba?) stara i neispravna ATI 5670 (slika ispod) za dijelove i/ili pokušaj popravka, nek mi se javi.

U kratko, grafa radi ali nasumično baca horizontalne crte preko ekrana i nakon toga sruši sistem, pogotovo nakon što se zagrije. Sumnjam na VRAM čip(ove), mislim da je otišla memorija. Ako ništa drugo, cooler je u dobrom stanju i može nekome poslužiti. U protivnom ide sve u kantu.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 28.09.2022. u 18:05.
  Reply With Quote