Tema: Automobili
View Single Post
Staro 12.09.2022., 21:39   #63093
De5tr0yer
Avocado
Moj komp
 
De5tr0yer's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 7,822
Citiraj:
Autor CatKiller Pregled postova
Realnost: porast globalne temperature za 2-4 C dovodi do pojacanog isparavanja oceana, sto vodi k lavinskom efektu grijanja planeta (point of no return)

Na kraju nebitno jer su EVi zakon za voziti, a ekologija istih tek zgodna nuspojava koja pridonosi subvencijama i drustvenoj prihvatljivosti.

Sto se Kalifornije tice, i da voze elektrane 2 mjeseca godisnje samo na fosilna goriva, opet je cjelokupna bilanca daleko bolja neko voziti ICE. Uostalom, fosilna goriva su i dovela do ekstremnih vrucina i susa koje smetaju elektranama.

Bio prije dva tjedna na Hoover Dam (dom Transformera ), temperatura zraka je bila 44 C u hladu, a akumulacijsko jezero Mead skoro prazno.
Ekološki otisak EV-a će se vidjeti eventualno kad tvoja djeca dobiju djecu.
Privatna mobilnost zanemarivo utječe na globalnu sliku. Teme društvene prihvatljivosti bi se trebalo dotaknuti u širokom luku u svim mogućim sektorima, ali smo trenutno svi nekako zapeli za automobil koji se najčešće suptilno i indirektno, ali sve češće i direktno, etiketira kao najveći uzrok globalnog zatopljenja.

Da smo i prije 20 godina imali aute na bateriju, ledenjaci bi se i dalje topili nepromijenjenom brzinom.
Zastanem u mislima svaki put kad dođem na Rhone glečer, iz godine u godinu se to čudo topi, bez obzira dal ja došao cipelcugom ili prometalom s motorom na unutarnje izgaranje.

Prema svemu što sam dosad stavio na papir, i dalje ispada da je ekološka bilanca dolaska 20+ godina starim autom do te točke na karti bolja nego da sam kupio novi e-auto, s uzetom prognozom za dva desetljeća koja dolaze.

Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Za benzince, ako motor radi s 95, neće biti nikakve koristi od sipanja 98 ili 100. Ako se osjeti neka razlika, to samo znači da nešto na motoru nije ispravno i da kvalitetnije gorivo prikrije taj kvar.
S takvim izjavama se vidi da nisi bio u doticaju s prometalima koje imaju rafiniranije sustave upravljanja motorom, nisi u situaciji osjetiti razliku ili nemaš sposobnost osjetiti razliku (bez predbacivanja, većina je takva).
Razlike u gorivu se mogu osjetiti na potpuno ispravnim motorima, dapače, novim motorima direktno ispod peke. I to ne samo između nazivnih oktanskih brojeva, već i između dvije susjedne benzinske s nazivno istim benzinom.

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
No knock efekt može lako osjetiti u benzincima kad se stoji - barem mogao se osjetiti na sva 3 benzinca koja sam posjedovao. Bilo u prastarom Polu, bilo u Fokiju i sad u Mazgi. (svi klasični atmosferci)
Fascinantno.
Kucanje bi se trebalo najviše osjetiti pod opterećenjem, a ne na ler gasu.
Ako ler gas trokira, nešto ne štima, ili je gorivo izuzetno loše (dugo stajalo, voda u gorivu) ili motor vuče zrak gdje ne treba.
__________________
Spoiler alert!
De5tr0yer je offline   Reply With Quote