Citiraj:
Autor medo
Sjećam se inflacije pred raspad Juge 1989. godine kada je inflaciju uzrokovalo masovno printanje jugoslavenskih dinara. Inflacija je bila 50-60% mjesečno, a u prosjeku nekih skoro 3000% godišnje 👀
Kad sam krenuo u školu najveća novčanica je bila 5000 dinara s Titom na njoj. Za vrijeme inflacije svi smo postali “milijunaši”. Sjećam se novčanice od 200.000 dinara. Plaća bi se dizala isti dan isplate u cijelosti i odmah mijenjala za njemačke marke jer do kraja mjeseca s tom plaćom u dinarima ne bi mogao kupiti pola onoga što si mogao prije mjesec dana. Svaki puta kada bi išli u dućan mijenjali smo marke u dinare.
Siguran sam da nas ima tu koji se sjećaju tih vremena.
|
Imao sam 3-4 godine tamo pred početak rata ali se sjećam da je mama plaću iz Končara nosila doma u kutiji za cipele koliko je novčanica bilo

Onda su starci to brzo išli mijenjati u DEM jer bi se inače dogodilo to što opisuješ. Inače, uvijek mi je misterij bio tko je kupovao sve te dinare i što je radio sa njima....
Citiraj:
Autor lowrider
Novac se već dugo printa bez pokrića.
Po tome kriptovalute samo doprinose inflaciji, nešto nastalo iz ničeg se pretvori u "stvarni" novac, znači još printanja
|
Nije točno, to nije printanje. Kripto je samo jedan oblik imovine pa makar virtualne, on zapravo djeluje deflacijski jer imaš manje raspoloživog novca za ostale proizvode/usluge. Inflacija nastaje printanjem fiata, oko toga se stvarno teško može kriviti crypto.