View Single Post
Staro 03.09.2022., 23:10   #9823
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
Ovi 7000 sa 6 jezgri mogu li biti CPU i sa 2 chipleta. Jer šteta je bacit chiplet na kojemu od 8 radi samo 3 ili 2 jezgre?
Teško da će se tako nešto dogoditi. Yield na TSMC N5 i N7 je jako dobar, vjerojatno je preko 95% svih chipleta koji naprave 100% ispravno. Iz istog razloga nema više u ponudi procesora s manje od 6 jezgri a da su chiplet dizajn, premalo ih ima manje od 6 ispravnih jezgri. Plus što je pakiranje chiplet procesora skuplje od monolitnog i ne isplati se na procesorima koji koštaju manje od ~$250.
Svi "G" procesori su monolitni. Kupiš Ryzen 7 5700G i imaš dovoljno jak komp za sve što tebi treba, monolitni je dizajn, 8 jezgri, malo troši... Ima čak i GPU koji je prema tvom opisu posla debeli overkill za tebe.

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Mene osobno izrazito odbija to chiplet rješenje jer se sjetim latencija prvog rajzena. No valjda su to popravili (nije baš da pratim).
Nije mi baš draga pomisao da mi igra s jedne jezgre na jednom chipletu počne koristit neku jezgru na drugom, zbog latencija.
Zen 1 nije bio chiplet dizajn, bio je monolitni. Problem s ranijim verzijama Ryzena je u CCX-u koji se sastojao od 4 jezgre, pa su bile velike latencije između CCX-a. Novi modeli imaju CCX od 8 jezgri, tako da nema više tog problema. A za modele s više CCD-ova su radili i optimizacije u softveru, pa ne baca threadove s jednog na drugi chiplet.