Citiraj:
Autor medo
Bakar je poskupljivao nekoliko puta pa je možda i do toga. Baš mi veli frend koji radi u jednoj našoj većoj firmi koja proizvodi el. motore kako metalima idu svako malo cijene gore pogotovo željezo i bakar.
|
obični pgp kalbi su čak malo pojeftinili, ali kabli za solarke samo idu gore.. ogromna potražnja.
e i da,, evo jedan savjet od mene. ako živite negdje blizu šodranog puta, pilane ili sličnog objekta ili prometnice gdje se puno praši. uzmite u obzir da će vam paneli bit prašnjavi svako malo i efficiency pada.
ako ste u nekom mirnijem naselju punom zelenjave i 'živih' ograda tipa čempres/živica, onda ste mirni, jer stabla ublaže dizanje prašine.
ali npr. nekakva tvornica koja stvara puno prašine, bilo to od drobljenja kamenja ili neka pilana... to je upitno kolko često će takva postrojenja morat čistit solarke.
Mi evo nismo pustili u pogon 1MW tvornicu parketa, to je puno prašine da je upitno dal će davat 50% kapaciteta u idealnim uvjetima. Zaista je puno previše prašine koja se stvara svaki dan.
I treba molit da tuče ne padaju.