View Single Post
Staro 17.02.2006., 15:42   #10
Daj.Hard
Premium

Datum registracije: Nov 2003
Pa ofako...

2km udaljeni korisnici će se moć spojit jako fino na neku 12dBi omnicu ili bilo što jačeg.

Daklem, ako imate para za omnicu, uzmite to. Trenutno vas ima samo ispred crkve, no kako to inače ide, pitanje je vremena kad će se pojavit zainteresirani sa svih strana. Ako baš nema smisla, onda ne omnicu.

Ova sektorka iz Poljske je full dobra antena. 4 komada imaju dečki na Sesvetama i te se antene čuju ko lude. No, njih muče neke druge stvari, al to je druga priča.
Home made slotica... jednostrana sa 16 rupa ili dvostrana sa 32 rupe (180 jednostrana i 360 stupnjeva pokriva dvostrana) su također jako dobre antene. No, ovise dosta o izvedbi.
Onda imaš opciju sektor antene napravljene od 4 biquada, cca 15dBi, 60tak stupnjeva zrači. Također okej antena.

Onak, moraš znat kaj ti treba. Ak će ti Poljakinja pokrit područje koje trebeš, stavi nju. Ak ima nekog smisla, stavite omnicu. Brijem da je najmanje zajebancije postavit omnicu. Štanga fino i pucaš ju visoko. I kasnije nemaš brige ak se javi Mirko iza crkve.
Ako ste novi u tome i lakše vam je doć do kupovne omnice nego neke druge antene, nemojte se previše mučiti.

Kod nas se jedan čovjek spaja na omnicu sa 11 km udaljenosti. I radi.

Odaberite neki dobar AP, 20 ljudi na jednom APu je onako .. gužvovito. Radit će, al ak se svi zakače gore, bit će gužve.

Ak svi sudjelujete u tome, probajte se dogovorit pa uzmite 2 APa sa dvije antene. Onda naravno dvije neke sektorske antene.

Recimo da za dobar AP treba izdvojit cca 650kn + pigtail cca 150kn + omnica cca 800kn.

Ili recimo, 2 APa sa dvije Poljakinje za cca 2800kn.

I tako ... ja da znam kakvo je tamo stanje, piknuo bi si neku računicu. Na APima baš i nemoš štedit (Mikrotik + PCI kartice za iskusnije bi išlo), na pigtaili isto nemoš, jedino na antenama moš, ako ih sam sklepaš. Ha, ne znam.

Gdje ste vi uopće?
Daj.Hard je offline   Reply With Quote