View Single Post
Staro 15.08.2022., 21:31   #7395
Trekkie4
Guest

Nego da se vratim natrag na temu... Imao sam ovih zadnjih nekoliko dana glavobolju sa Asus matičnom.

Model P4B, vjerojatno zvuči poznato jer sam je spominjao nekoliko puta, riječ je o S478 ploči koja "govori", odnosno ima BIOS sa dodatnim Voice čipom koji glasovno izgovara POST poruke i statuse. Cijela se stvar naravno može ugasiti za one kojima takva opcija smeta, ali meni je uvijek bilo fora.

Nažalost, ovoj mojoj je nešto krenulo naopako od godina (i godina) stajanja u ormaru. Prvo sam joj stavio novo napajanje, pa prelemio sve kondiće, pa probao druge kartice/RAM/IDE kabele i pogone ... ali ništa. Naime, sve radi OK, POSTa bez problema i krenu Windowsi (ili instalacija istih), da bi se mašina iznenada srušila i resetirala. I tako opet, i opet ... bez kraja. Trebalo mi je vremena ali sam skužio da je problem vezan za Secondary Slave ATA/IDE kanal. Kad ga se pozove i kad treba kopirati podatke sa njega na Primary Master (ili kad Windowsi jednostavno detektiraju CD medije u optičkim pogonima), Asus-ica se sruši. Da li netko ovdje u temi možda zna više o tome, i/ili je imao sličnu situaciju?

Ploča više nije kod mene, proslijedio sam je kolegi @Overclock-u da se sa njom igra ili iskoristi za dijelove, naime gore je cca 120kn novih kondića, što Panasonic što onih jeftinijih, pa je bilo šteta odbaciti ploču zbog takvog kvara, iako meni osobno (u takvom stanju, i sa takvim kvarom) nažalost ne koristi. Mašina u kojoj se nalazila ima 4 ATA pogona (HDD/ZIP/DVD/CD-RW) i moram imati oba kanala full ispravna.

I da, znam da sam mogao staviti eksterni PCI kontroler (možda kolega još uvijek može, i to riješi cijeli problem?) ali želim sve napraviti "by the book"
  Reply With Quote