View Single Post
Staro 09.08.2022., 05:42   #43216
Ari
Registered User

Ari's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Provjerio, ipak su rupice na Trek FX3 samo za blatobrane, tako da neću moći staviti V-Brake, ako budem nekada htio.

Hidraulučne kočnice nisam do ove nove bicikle nikad imao. Serviser ih hvali, i po njemu je to najbolja vrsta kočnica. Krivljenja diska kaže da se baš i ne dešavaju.

Volim u tihoj prostoriji provjeriti da li se prednji kotač vrti bez da disk lagano struže uz pakne kočnica. I uglavnom čujem blagi dodir, koji jedva da imalo usporava okretanje kotača, ali ipak me iritira jer takvih kontakata mi nikada nije bilo kod v-brake. Tri puta sam već uspio centralizirati kočnicu (na oko), da nema nikakvog dodira, ali zasad je dva puta nakon dan-dva vožnje, opet počelo stvarati mali dodir, jer se valjda tokom vožnje i kočenja pomjerila prednja kočnica (ili kotač), nema šta drugo biti....sad sam malo jače pritegao, i pri šarafljenju ju gurao prstima prema gore, jer se pri kočenju stvara sila koja gura kočnicu gore. Jedan dan je zasad izdržalo bez da se pomaklo, nema dodira i dalje.

Serviser kaže da je lagani kontakt između pakni i diska praktički normalan, (i čest), bitno da nije jači koji se odmah čuje i brzo zaustavlja kotač.
Po njemu na novim biciklama treba pričekati i voziti, da se taj gornji sloj pakne potroši, pa će biti više razmaka.

Ne znam da li bi pomoglo ovo razmicanje klješta pakni u ''nulti'' položaj, kao na ovom domaćem videu ? Vidio sam da se to predložilo na jednom drugom videu, u slučaju tih neželjenih dodira diska i pakni:
https://youtu.be/Q3cXQt-_Zx0?t=125
Ari je offline   Reply With Quote