View Single Post
Staro 30.07.2022., 02:20   #77
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Evo friškog iskustva s Mini M1, možda nekome pomogne.

Razmišljam si prošli tjedan kako da si olakšam prebacivanje i rad s video materijalom s iPada/iPhonea i postupno napustim PC... i ostanem u dilemi između Mac Pro 2008 (trashcan) i Mac Mini i7 (2018).

Imam dobar monitor, dobru tipkovnicu i miša, nemam puno biranja. Mora biti jedan od ta dva. Na kraju uzmem M1, nek je skuplji, ali trajat će. Samo hvalospjevi gdje god pogledaš.

Kreće veselje odmah čim je stigao.

#1.
Palim stroj. Dolazi do ekrana za aktivaciju.
Traži da upalim bežičnu tipkovnicu i miša.
Palim Logitech K380 i MX Master 2S, stavljam ih u pairing mode i čekam...
Ništa...ne prepoznaje.
Prepoznaje samo Apple tipkovnicu i miša automatski...koje naravno nemam (ne još)

Na setup screenu nema mogućnost dodavanja BT periferije, iako vlastitu prepoznaje automatski.

Unifying receiver od miša mi je pri ruci, pa ajde, bar da miša spojim, sve mogu s njim, mislim si naivno.

#2.
Palim opet stroj i sa spojenim mišem, dolazim do sljedećeg koraka, a to je spajanje na WiFi mrežu da bih mogao aktivirati stroj.

Na stranu to što bez WiFi ne možeš ni pokrenuti računalo, ali na ekranu nemam ikonicu za WiFi. Znam gdje mora biti i znam da jedino pritiskom na nju dobivam listu dostupnih mreža. Nema je. Bez toga ne mogu dalje

Guglanjem dolazim jedino do Apple support rješenja "have you tried turning it off and on again".
Nakon isprobavanja svega i svačega, izvadim Unifying receiver van, pokrenem stroj ponovo i odjednom se WiFi ikonica pojavi. Vratim Unifying nazad u USB port i napokon mogu upisati password i spojiti se na mrežu.

#3.
Imam funkcionalni miš i trebam upisati WiFi password. Mislim si, super. Accessibility options i on-screen keyboard će riješiti stvar, a kad sam napokon u OS-u, spojim K380 i vozi miško.

Malo sutra.

Accessibility options ne postoje, pa samim time ni on-screen keyboard. Postoje u samom OS-u jednom kad se prođe ovaj setup.

Kako ljudi koji ne mogu bez tog koristiti računalo prođu setup Maca...ne znam.

#4.
Sjetim se da WPS i dalje postoji, pa ajde, riješit ću spajanje time, iako znam sve mane WPS-a.

Ne podržava spajanje na mrežu koristeći WPS. Odlično

Ništa, ostaje mi nekako dovući USB kabel od tipkovnice s PC-a, da uopće mogu dovršiti setup.
Dosad je prošlo skoro 2h.

#5.
Da, ima još.

Gledam u monitor (Benq PD3200Q - 2560x1440 pro monitor), i sav tekst u koji gledam mi se čini mutan.

Krenem guglati, kad ono
Citiraj:
Since Mojave 10.14, Apple removed the antialiasing subpixel, so you can’t have as sharp text as you could with the same monitor on Windows 10
Detaljnije:
https://www.reddit.com/r/MacOS/comme...tor_with_your/

U prijevodu, ako na Mac misliš spojiti monitor koji nije Appleov, metnu ti ga tako da imaš mutan tekst.

Problem se vuče već jako dugo, Apple preko godinu dana nije napravio ništa po tom pitanju.
https://developer.apple.com/forums/thread/672552

Na Intel Macovima je bilo rješivo 3rd party aplikacijama, ali na M1 nema rješenja.
Dakle, problem je tu od 2018. i nisu prstom mrdnuli.

Probao sam ga spojiti na 4k OLED TV u nadi da će tamo normalno raditi. Ista stvar, zbog veće udaljenosti se čini bolje, ali je ista stvar. Radi kako treba jedino s vlastitim ekranom.

#6.
Ajde, prođem i preko toga, krenem instalirati zadnje stvari koje mi trebaju. Torrent client instaliran i konfiguriran, uz to još i NAS i lokalna mreža. Sve mrtvo, nema nikakvog protoka podataka kroz mrežu.
Internet radi, lokalna mreža ne.

Promijenim nekoliko različitih torrent aplikacija, nijedna ne može pronaći otvoren port.
Firewall ugašen, pa firewall upaljen s ručno zadanim permissionima za prolaz...nema što nisam probao...ne radi i ne radi.

Jedino sam ovaj problem uspio riješiti, downgradeom na BigSur. Monterey je očito bugovit.

#7.
Imam potrebu za komprimiranjem veće količine fileova u rar/zip. Apple ima ugrađen nekakav "Compress" alat u sam OSX.
Označim prvih 5 fileova - compress...drugih 5 fileova - compress i tako do 5. kompleta.

Nema opcije davanja imena komprimiranom fileu, tako da se gotov file automatski nazove "Archive".
Ajde neka.
Dok nije drugi komplet došao do kraja i izbacio error jer već postoji file imena "Archive" i on mora napraviti abort jer ne može zamijeniti postojeći.
Očekivao bi čovjek da će ponuditi preimenovanje...ne.

Svih 5 kompleta sam morao otkazati, prebaciti na PC i tamo ubaciti u WinRAR da bi napravio to što trebam.

#8.
Prebacivanje na NTFS formatirane diskove mi je stari poznanik. Imam kupljeni Paragon NTFS koji radi, i radi dobro, ali baš verzija koju imam kupljenu ne vrijedi za M1 Macove.
Ništa, ajmo tražiti free alternativu koja radi.

Nešto kasnije...skužiš da jedino možeš kupiti Paragon NTFS jer alternative praktički nema. Srećom, sad imaju i Trial.

#9.
Još jedan stari poznanik...mouse acceleration. Miš ne radi kako radi na Windowsima. I dalje odbijaju to omogućiti (navodno samo Microsoft ima drivere za svoje miševe koji omogućavaju pokretanje miša kao u Win). Nemoguće je nešto preciznije raditi bez dosta navikavanja. Teško je objasniti, ali tko je probao, zna u čemu je stvar.

Naravno, za Intel Macove ima rješenja, za M1...not so much.

M1 mi je izbio 3 dana vremena i živaca. Resetiran je i ide u bolje ruke, jer će inače kroz prozor.

Ako netko planira prelazak na M1 Mac, nek ozbiljno razmisli jel mu treba sve ovo.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 30.07.2022. u 02:29.
1v@n je offline   Reply With Quote