Citiraj:
Autor medo
Slažem se. Plextor je tehnološki uvijek malo kaskao. Imao je caddy dok su svi odavno počeli koristiti normalne ladice, imao je fiksni firmware dok su svi ostali odavno mogli flash-ati svoje firmware, forsirali su SCSI dok su svi odavno prešli na ATAPI/IDE, a kada su uhvatili korak s vremenom počeli su se kvariti nakon isteka garancije.
Mit je dan danas živ zbog fanboya narajcananih na recenzije iz časopisa, visoke cijene (skupo odmah znači da je dobro) i činjenice da su se jedno vrijeme uspješno gurali da imaju najbrži CD-ROM i najbržu pržilicu makar na kratko, te da je kvaliteta prženja bila iznadprosječna uz pravi CD medij.
A od Yamahe sam bježao kao od kuge. Imale su podršku za sve formate prženja CDa ali su se pregrijavale (aktivno smo ih hladili) i bile su izuzetno izbirljive s CD-R medijima. Zadnjih 10-15min bi puklo prženje od pregrijavanja ili ako bi se spržilo onda bi se pred kraj CDa teško čitalo ako bi se uopće uspjelo pročitati što je tamo Yamaha zapisala. Beskonačni firmware update-i su pokušavali riješiti te probleme pogotovo na 400t modelu. Ja sam ih osobno vratio nekoliko na reklamaciju i nisam bio jedini.
|
Prolazilo mi je u to doba prilično hardvera kroz ruke (maloprodaja) i na neku foru određena ekipa je stalno tražila plextora, za drugo niti čuti. Jebeni hype su napravili. Jedna od situacija po kojima je Plextor je bio razvikan dok su snimači još bili samo SCSI jer je među prvima uspio složiti kombinaciju hw i fw da je ekipa mogla brzo ripati audio CDe bez pucketanja. Plus što je neki software bio izbriljv po pitanju uređaja, a plex je bio dobro podržan. Jednom kad su ih dostigli ostali i počela tranzicija na ATAPI/IDE, plextor je dalje živio na staroj slavi. IDE driveovi im nisu bili toliko dobri, ono čisto prosječni, vjerojatno su krenuli fušariti proizvodnju u nekom trenutku.
A što se tiče Yamahe, da to je bilo tužno kako su te prve loše radile.
Eto sad barem znamo otkuda potječe izraz "pržilica"