View Single Post
Staro 15.07.2022., 12:59   #43156
Ari
Registered User

Ari's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Citiraj:
Autor Nik Pregled postova
@Ari
Ja sam si za drugi bajk isto uzeo bas taj Deore prijenos, i ispod ne mislim ici, tak da ono, ako si mozes pristiti - ne stedi...kakav Altus pobogu.
Clutch na 10sp sustavima je otporan na neodrzavanje pa ne brigaj, isto tako sam ostao iznenadjen kako sve to skupa radi, puno bolje nego Deore 9sp - zadnje testiranje sam obavio na singlici preko Srneca (staza 39) i Zagorje enduru.
Super, dobre vijesti

Ok, nadam se da ste u pravu za novi Deore sa Clutchom na 1x10.

Inače, 2x sprijeda sam isprva planirao kupiti, ali sam shvatio da bih tada vrlo vjerovatno morao šaltati prednjim mjenjačem, jer je sprijeda 30T presporo za po ravnom, a 46T vjerovatno previše i za moje uspone (trebao bih sve to testirati, a baš i ne mogu). Ja bih najradije iz navike, opet koristio samo jedan od ta 2 prednja, ili kupiti 3x pogon pa ga opet uglaviti na srednjem...nema baš smisla. Osim navike stvar je i u jednostavnosti, i tome što obično na jednom od prednja 3 zupčanika negdje struže lanac ili sličan problem s mjenjačima, teže je sve podesti savršeno i zahtjeva češća podešavanja....pogotovo jer se na staroj bicikli taj pogon, čini se, klima milimetar dva, kad pritišćem jače pedale, recimo uzbrdo.
Citiraj:
Autor raliSHA Pregled postova
Iz osobnog iskustva.. Nema šanse da se više vraćam na prijenos bez clutcha.. Od kad imam 1x imao sam točno 0 padova lanca.. A da ne govorim o drastično smanjenom tj gotovo ne postojećem chain slapu.

Što se tiče raspona.. Sve ovisi o formi i terenu koji se vozi.. Osobno na mtb-u vrtim 34t I 11-50 I to mi je ok ali kad se kazeta potroši prijeći ću na neku sa 10 ili čak 9 najmanjim zupčanikom da idem brže po cesti, ravnom I nizbrdo. Za nekakav prvenstveno cestovniji ili trekking bike je to malo premalo. Po meni je idealno onda ako se ide na 1x 40-42t naprijed i 10/11-51 iza. S druge strane nađe se i dobrih 2x kombinacija koje valjaju ponekad (čak i s clutchem). Idealno mi se čini ono što imaju giant roam 1 I 0 recimo kao i dosta gravela.. Naprijed 46/30 a iza 11-42. Takav setup onda pokriva stvarno širok raspon upotrebe.

Također, prijelaz na 1x je trenutno poprilično jeftin.. Na bike24 cijeli 1x11 deore groupset, znači kazeta, mjenjač, shifter, lanac I crankovi dođe 160 eura negdje, tako da se da kupiti jeftiniji bike ili iskoristiti neki stari i upgradeati ga.
E baš me zanimala ta neka info oko cijene cijelog komplet groupseta, hvala. Zvuči dosta povoljno, 1x10 ili 1x9 može biti samo još jeftiniji.

Meni je koristeći prednji 38T i ukupno 7 brzina pozadi (14-34) falilo eventualno malo brzine po ravnom, ako sam baš htio vrlo brzu dionicu, što je bilo iznimno rijetko. Tih 38T sam navikao i čine mi se idealni. 40T je blizu toga pa bi to trebalo biti super, jer ima još nekoliko stražnjih zupčanika fore. Jedino se mislim da će mi taj najveći zupčanik pozadi (46t), biti prelagan, a na netu ne piše koliko zubaca ima onaj prvi pokraj njega, za kojeg se nadam da bi mi trebao biti taman (za svoje veće uspone sam koristio 34t na staroj bicikli).

Citiraj:
Autor devaa Pregled postova
Taj ne. Zadržao bi se i dalje na 700C standardu. Također, i 10 zupčanika straga mi je maksimum, ne mislim na više od toga.

Zadnje izmijenjeno od: Ari. 15.07.2022. u 13:06.
Ari je offline   Reply With Quote