Šta mislite o sve češćim biciklima koji dolaze samo sa jednim prednjim zupčanikom, je li tko to vozio ? Očito je trend i postaje popularno. Kao i za sve, vidim online da ima onih koji to obožavaju i onih kojima je to premalo.
Konkretno zanima me jedna bicikla koja ima standardnih 40 zubaca na prednjem, a kazeta je 11-46 (1x10 brzina).
Vidim da je Specialized Sirrus X 2.0 na 1x8 brzina, ima: (12-42t kazeta i također 40T sprijeda - dakle manji raspon ukupno)
Ja sam navikao na staroj bicikli (3x7), držati stalno na srednjem prednjem zupčaniku, to mi je bilo dovoljno za sve uspone, a neka prevelika brzina na ravnom i nizbrdo mi nije uopće ni potrebna.
Tako da bi mi generalno trebala i 1x10 odgovarati.
Većina komentara online govori da je 1x jednostavniji, manje problematičan, manje održavanja itd. sve super stvari, ali naletio sam i na jedan komentar sa youtube (troje ga je lajkalo), osim nekih pozitivnih stvari je rekao i:
''Kazeta sa 10 ima tanje zupčanike i tolerancija za mijenjanje brzina je manja (valjda zbog toga jer ih je čak 10). 1x7,1x8,1x9 su jednostavniji i trajniji. I da se zbog malog razmaka između zupčanika kod 1x10, sajla više rasteže, pa je zbog toga potrebno češće podešavati mijenjač. Tako da je na neki način 1x10 brzina manje održavanja, a s druge strane ima istovremeno i više održavanja.''
- Šta mislite ?