ja imam 200mbita na nas cca 40 ljudi sad u sezoni. nitko ne osjeća nikakvo zagušenje, a tu je i netflix, i youtube, ps4, steam, i ja koji torrentam.
eventualno ako baš puknemo i steam i torrent u isto vrijeme se malo to uspori na razini mreže ali i dalje sasvim dovoljno za normalno surfanje na ostatku mreže. gigabit je nepotreban.
na poslu imamo gigabit za cca 5 000 (5 tisuća) ljudi koji su nam po objektima i to sve sasvim normalno radi.
a ako baš hoćeš hoćeš, imaš za ravno 1000kn od ubiqutija U6-Lite koji iako ti NEĆE dat gigabit, može dat oko 700njak. U6-Lite ne lite podržava 160mhz kanal, pa si limitiran na 80, i to je to.
za do 1000kn nemaš uređaja koji nudi više. tek tamo oko 2000kn po uređaju dobiješ ap koji je sposoban gurati 160mhz kanal na ax-u pa to probije gigabit.
ja imam arubu 515 koja je 4x4 ax sa 160mhz kanalom međutim nemam adekvatan klijent s druge strane kojim bi testirao maksimalnu brzinu. i to je ap kojemu se cijena kreće oko 700-800 eura.
tako da , uzmi bilo koji dual band ap dostupan na našem tržištu, imaš od tplinka eap225 ili 265, i nemoj se opterećivati glupostima.