Evo mojeg iskustva pa mozda nekome pomogne a i mozda i ne
Imao sam u stanu 200/100mbit FTTB optiku i onda sam se preselio
kat iznad ali desno od bivseg stana, dakle nije bio stan na stanu.
Zgrada iz 80tih teski beton dobro gradjena jer nije bilo ostecenja od potresa a bili smo "blizu".
Htio sam i dalje koristit wifi iz starog stana pa sam gledo
svakakve opcije no najbolja je bila da kupim Mesh sistem.
Kupio sam Tplink deco x60 (2 pack ) prije dve godine
kad je vjerovatno tek izasao za cca 2500 kn(ima i puno jeftinijih)
https://www.tp-link.com/us/deco-mesh...mily/deco-x60/
Ima i wifi 5ghz za velike brzine al taj na kraćoj udaljenosti radi i smetaju mu prepreke vise nego obicnom .
i instalirao sam jedan uredjaj u starom stanu i jedan u novom stanu sto blize zidovima tj izvoru signala.
Prepreke tj betona izmedju stanova i kata ima dosta tak da tu nisam polagao puno nade ali reko ako nece radit
kupit cu jos jedan pa stavit dva u stari stan tak da jedan bude na balkonu tj kod prozora ali nije trebalo.
Sve je radilo i preko zida tj unutar stana signal je bio srednji
al dovoljan dobar puno bolji nego nikakav u odnosu na signal iz samo rutera
koji je bio uzasno slab i moro si drzat mobitel doslovno na podu i u jednoj prostoriji .
S tim sam dobio odlican signal u cjelom stanu samo doduse izgubilo se dosta "brzine" ali
i dalje je bilo vise nego dovoljno jer je speedtest pokazivo 100mbit downloada .
Koristeno je za posao i razlicite video sastanke dakle pokazalo se dovoljno pouzdano
iako na prvu nisam bas previse vjerovao da ce radit dobro.
Deco je dobar jer setup mozete napravit preko moba tj preko aplikacije
i sve zacas gotovo ali ima jednu manu a to je da rucno se neda mjenjat kanale
nego ima neki automod za optimizaciju.
Na mobu mozete i uredjivat ko se spaja tj ko ima prioritet i slicno a ni ne morate bit kuci nego.
Kad bi sad uzimo mozda bi uzeo jacu verziju koja ima vecu efikasnost(iako ovo je vec bio dosta efikasan uredjaj prema testovima) ili bi odabrao drugi brend ko sto je asus ,neznam kako stvari sad stoje.
I dan danas ga koristim samo na drugoj lokaciji.