View Single Post
Staro 11.06.2022., 11:50   #88
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Ako netko može dati prijedlog ili uputiti na neki specijalizirani forum bio bi zahvalan.

Obiteljska kuća na tri kata, ravni krov, izolacija dobra, lokacija Split, osunčanost odlična, nema blizu zgrada ni ničega što baca sjene.
Svaki kat kuće ime po 110-115 m2, provučeno centralno grijanje na radijatore, bez podnog grijanja.

Centralno grijanje je na lož ulje, kotao marke Viessmann.
Na vrhu postoje solari skupa sa spremnikom vode od nekih 500 litara kojeg zagrijavaju, i to je sve povezano u sustav sa centralnim grijanjem.
Zadnje dvije godine kako je došla beba potrošnja nam je narasla, i iznosi nekih 2500-3500 litara lož ulja po sezoni.
Prije je potrošnja bila puno manja, jer na svakom od katova žive ljudi koji su načelno radili po čitave dane, tako da bi se grijanje palilo oko 5-6 navečer pa do recimo 11-12 navečer.
S obzirom na ova sranja koja se dešavaju u svijetu, očekujem da će do sezone grijanja lož ulje doći na laganih 12-15 kn po litri (trenutno je cca 10 kuna)

Znači ako mi je prosječna potrošnja 3000 litara, po trenutnoj cijeni trošimo 30 000 kuna za sezonu grijanju u najboljem slučaju, a 45 000 kuna u najgorem slučaju.
To mi je puno previše para da dajem u vjetar svake godine tek tako.
Moje pitanje je što napraviti i kako optimizirati potrošnju?
Da li se isplati ići na nekakve dizalice topline pa lož ulje koristiti samo kao dodatak , ili pojačati solare i grijanje gornjih spremnika?
Budući imam najgluplju moguću stvar, centrali termometar u dnevnoj sobi, da li je moguće staviti pametne termometre na postojeće radijatore u sobama, ili to treba sve raskopavati i provoditi žicu do kotla?

Unaprijed hvala
Colop je offline   Reply With Quote