Citiraj:
Autor Blagus
Meni je to njihovo blokiranje pristupa ruteru i nemogućnost bridge moda dovoljan razlog da ih niti ne razmatram. Očito su s razlogom najjeftiniji na optici...
A za rute nikad ne možeš znati. Zdravorazumski bi bilo očekivati da neki ISP ima što više upstreamova zbog load balancinga, redundancije i latencije, pa smo ipak imali situaciju da je najveći, HT, štedio i gurao sve kroz jedan link u Jurišićevoj prema Frankfurtu (mislim da je bio Cogent) pa je bilo veselja kad im je izgorio datacentar u potresu. I nisu se niti nakon toga previše opametili (mogu osobno potvrditi), pa ne polažem previše nade u to da bi Telemach ili netko manji investirao u kvalitetan upstream.
|
Znači onda ne razmatraš ni A1, pa ti jedina opcija ostaje HT budući da samo oni daju brigde. Uostalom, koliko je stvarno blokiran pristup routeru? Što sve možeš namještat, a što ti točno nije dozovoljeno? To je ono što me zanima. Doduše, ja bih imao vlastiti router spojen na njihov, pa mi to ne igra ulogu. Rekao bi im jedino da mi omoguće DMZ, da si na svom routeru mogu napravit port forward is sve 5.
Netko je također ovdje već pisao da mu nije radio ni DMZ ni port forward i da su mu u službi za korisnike rekli da je došlo do neke greške i da zato nije mogao to koristiti te da su mu riješili problem. Nekako sumnjam u to da ne dozvoljavaju port forward jer je to jedna od osnovnih funkcija interneta.
Što se rutiranja prometa tiče, evo gdje Telemach ruta:
https://bgp.he.net/AS205714#_graph4
Citiraj:
Autor johnsmith
Ha gle, bridge ti trazi "javni" ip. Dodatno support za bridge mozes zaboraviti. Znaci vec imas potencijalne probleme dok covjeku nesto krepa i jebiga sine, imas bridge, slikaj se.
Objektivno gledano, cgnat, routed mode, acs i te gluposti postoje s razlogom i htio ne htio priznati, definitivno 95% lakse odrzavati kad znas da imas tri-cetiri CPE-a i bok.
|
Samo HT daje mogućnost bridge modea. Čak ni A1 ne dozvoljava bridge i rečeno je da se baš MORA koristit njihov Huawei router.