View Single Post
Staro 14.02.2006., 11:24   #21
sick_boy
Premium
Moj komp

sick_boy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Koliko sam ja pratio x86 Solaris, tu je jos od sedmice, odnosno '98./'99. godine. I jos uvijek ima podrsku za cijeli jedan WiFi adapter...
Da, ali do 10-tke je x86 Solaris bio namjenjen ekperimentiranju i, eventualno, građenju jeftine testne okoline (sasvim je lijepo funkcionirao kao testni server, dokle god nisi trebao na njemu podršku za npr. USB, wifi ili sl.)

Citiraj:
...sto me veze uz predhodni quote, a to je, jesi li ti, pobogu, instalirao iti jednu desktop distribuciju Linuxa u zadnjih godinu dana? Linux sada ima podrsku za svu silu USB i FW uredjaja, TV Tunera, WiFi kartica i svega sto zivot jednog PC-jasa cini ljepsime. Solaris se ne moze pohvaltit time.
Instaliraj mi na mom osobnom laptopu bilo koji Linux, pa pokreni bluetooth, wifi (OK, to je moguće preko kerefeka sa NDIS wrapper-om uz katastrofalne perfomanse) ili Ricoh-ov ugrađeni čitač SD/MMC/MS kartica. OK, ne mogu to pokrenuti niti na Solaris-u, ali point je u tome da su za egzotični hardware i dalje Windows-i, dok su Linux, kao i Solaris još uvijek alternative ako imaš sreće s driver-ima.

Citiraj:
I opet se vracamo na isto, te sada odgovorno tvrdim: "Nisi vidio/instalirao/administrirao (kako hoces) Linux distribuciju vec godinama".
Jesam. Instalirao sam, konfigurirao, te radim i administriram nekoliko Linux strojeva trenutno. Istina, Linux je puno napredovao u zadnjih nekoliko godina. SuSE, Fedora, Mandrake, odnosno Mandriva, sve se to već sasvim lijepo hoće instalirati, dokle god kupuješ standardan hardware. Jedan odmak od standarda (npr. Blue Soleil BT koji je puno bolji od widely podržanog Broadcomm-ovog poluproizvoda, pa je ovaj potonji ipak jedini podržan pod Linux-om) i u k. si.

BTW, što se Linux-a tiče, nekako ipak najviše volim i najbolje se snalazim kad sam nabacim vanilla kernel i okolinu, te aplikacije, neovisno o bilo kojoj dsitribuciji (što se distribucija tiče, najbolja iskustva imam sa Debian-om i Gentoo-om). Jedino u tom slučaju imam osjećaj potpune kontrole nad strojem.

Linux je kao desktop još uvijek egzotika, kao i Solaris, samo što se manje drži standarda i pravila, pa je, shodno tomu, puno zbrljaniji.

Citiraj:
Nije mi jasno zasto mi to dajes buduci da sam poprilicno upoznat kako stvari s OS/2 stoje. Uz to, ocito nisi ni procitao sto pise tamo, pa procitaj "Existing OS/2 customers" koji jako lijepo funkcionira u praksi...

Uostalom, ako si ovo dao kao argument da je OS/2 propao zato sto je los... Well, ne znam sto bih ti rekao, no u svakom slucaju, samo cu ti dati kljucne rijeci bez nuznog redosljeda: Alpha/OpenVMS, MCA, PS/2 i slicno...
Nisam rekao sam da je OS/2 neslavno propao zato što je bio loš proizvod. IMHO, OS/2 je propao (i dalje tvrdim da je propao) zbog standardne IBM-ove marketinške nesposobnosti da proda dobar proizvod, koji su definitivno u stanju napraviti. OS/2 Warp kad je krenuo trebao je biti prava alternativa Windowsima i na desktop-u (ja sam ga vozio jedno vrijeme), ali je završio na margini, da bi se sada i potpuno ugasio.

Što se ""Existing OS/2 customers" paragrafa tiče - naravno da moraju davati podršku postojećim korisnicima. No, isti su ipak zakinuti za napredak u tehnologiji, koji OS/2 očito neće pratiti, te će, eventually, preći na neku drugu platformu.

iBase MI980VF-4700EQ Motherboard
Intel Core I7-4700EQ (2.4-3.4Ghz, 4 cores, 8 threads)
16GB DDR3L RAM 1600 MHz
250 GB Samsung 860 Evo mSATA SSD
1TB Seagate Barracuda 7200 2.5" HDD
ATI RX550 4GB
Kolink Satellite mATX Cube Case
Delta Electronics GPS-350EB-200 A ATX 350W PSU
Acer 27" 1440p 75Hz Freesync IPS monitor
Cherry MX Board 1.0 keyboard, brown switches
LOGITECH G305 Lightspeed mouse
Arch Linux/Win 10

Lenovo Idepad 5 pro:
AMD Ryzen 7 6800HS