View Single Post
Staro 05.04.2022., 19:52   #876
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
smr mi ne smeta (per se) ako će diskovi biti pouzdani. brzina zapisa mi je nebitna i jasno je da za veću gustoću zapisa se nešto treba žrtvovati.

međutim ta kratkovječnost je problem. glavni glavni backupovi su ugašeni i palim ih zaista rijetko, tek kad radim bekap i njegov bekap. (8+8 i 6+6 TB su mi za to).

ovi koji se stalno vrte mi prečesto umiru.

u firmi imam pretežno 500gb i 1TB diskove koji rade već 10 godina (na pisaćim mašinama, tako da rade cca 8 sati dnevno) i dosad niti jedan nije umro. a ja koji iz istog razloga imam upravo tu kombinaciju kapaciteta - rikavela.

od ozbiljnijih kandidata za nas, jedino ironwolf, ali cijena je da se slediš, osobito sada. otprilike duplo skuplji od običnog diska. da li da uzmem 2 normalna diska i radim bekap/raid, ili jednog ironwolfa, nisam doma.

ako i uzmem 2 diska, opet je to jedan disk gledano po kapacitetu.

vjerojatno ću na kraju zaista i uzet jednog ironwolfa za glavnu mašinu, a nas krpat sa ostacima kao i do sada. NAS mi je ionako samo za lokalne pizdarije (muzika, filmovi, dijeljenje dokumenata) i od bitnijih stvari jedino sinkronizacija mobitela. ima da izdrži tek toliko dok stvari ne prođu neku selekciju i to fino izbekapiram.
jp_rv je offline   Reply With Quote