Tema: Automobili
View Single Post
Staro 01.04.2022., 21:02   #60554
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Na tržištu imaš Toyotu Mirai i Hyundai Nexo. Kad BMW stvarno stavi nešto na tržište, tad će se o tome moć pričat. Taj neki novi džip koji su najavili u BMW-u na vodik će bit proizveden u manje od stotinu komada za promociju, neće ga biti moguće niti kupiti.

Ne postoje nikakvi hibridi vodik-struja. To si ti možda sebi tako pojednostavio, ali to ne postoji. Svaki auto s gorivom ćelijom je u stvari auto na struju jer se u ćeliji proizvodi električna energija koja se potom sprema u malu buffer bateriju (litij ionsku btw) i onda se koristi za pogon elektromotora.

Aute s motorima sa unutarnjim izgaranjem na vodik nećemo vidjet jako, jako dugo. Razlog je što trenutno ne postoji, tj. možda i postoji, ali ne postoji financijski rentabilan materijal od kojeg bi bilo moguće napraviti takav blok motora, a da bude trajan. Ljudi misle da je vodik fin, čist, efikasan za gorenje jer nastaje samo voda i nešto malo dušičnih oksida, ali vodik je zapravo vrlo teško koristiti kao gorivo jer on već pri gorenju na niskim temperaturama teško oštećuje metale, a pri visokim temperaturama i visokim tlakovima je to strašno brz i strašno snažan proces gdje materijal postaje potpuno krhak i raspada se od malih udaraca.

To što postoje neki takvi prezentacijski modeli, to je to, za prezentacije. Takvi modificirani motori sa izgaranjem vodika ne mogu izdržat više od možda par desetaka tisuća kilometara, i to u laganim uvjetima rada.
Vjerojatno je mislio na H2R i hydrogen 7 series koji su davno predstavljeni i nisu koncepti, nego funkcionalni auti.

Sedmica se mogla kupiti u US još tamo 2006/2007.
https://www.hydrogencarsnow.com/inde...mw-hydrogen-7/

Što se tiče ovog boldanog...
Citiraj:
The BMW Hydrogen 7 is a dual-fuel vehicle capable of running on either hydrogen or gasoline with just the press of a button on the steering wheel. Engine torque and performance remain the same when switching between the two modes. If either tank on the BMW Hydrogen 7 runs out of fuel the onboard controller automatically switches the vehicle to the other tank.
E sad, trajnost...negdje sam gledao prezentaciju gdje su odgovorili na to pitanje i pokazali što je sve moralo biti napravljeno da stvar funkcionira. Postoji negdje sigurno video.
Mislim da je ovo, ali ne da mi se opet sve gledati. Znam da ga Jay Leno ima i da ga je obradio u jednom od svojih videa, možda je i tamo to bilo objašnjeno.
U ovom je kompletan testni proces prikazan, uključujući crash testove.

Nije ni to prvi put da se BMW bavio vodikom, ima pokušaja i početkom 90-ih, kasnije i početkom 2000-ih s E38.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 01.04.2022. u 21:10.
1v@n je offline   Reply With Quote