Citiraj:
Autor Matta
Čitam više puta da prepoznam sarkazam, ali mi ne ide.
Dakle, po tebi, bolje je da svaka generacija procesora dobije novi socket i chipset (a novi proc ne vrijedi novog socketa i chipset-a nego je to čisto da se pobere još love), nego da se sa zakašnjenjem dobije podrška za nove procesore na 5 godina starim chipset-ima ?
Zanimljivo...
|
Realno gledajući, nova generacija ploča /chipseta dodaje par fičura i tu najviše igraju proizvođači ploča gdje stavljaju mali ili veliki čip memorije BIOS-a. Tu AMD nije kriv. Kasnije je stisnuo proizvođače da napravi podršku kako treba.
Glede Intela, svi smo svjedoci kako besramno mjenja chipsete za svaku generaciju CPU-a pod izgovorom.
Ja sam bio dugogodišnji korisnik Intela zbog omjera brzine/temperature. Prešao sam na AMD sa MSI B450m Mortara (afera sa 16mb rom biosa pa prebacili na olakšanu (Lite) bios sa smanjenim featurem tj. UEFI sa izgledom iz 1995 - nema grafičke mogućnosti sa boljom preglednosti) , poslje sam uzeo Gigabyte mini itx X570. Nisam ni požalio jer sam dobio brži PCIe 4.0 sa NVMe diskom. Da kucnem o drvo, koristim trenutno staru beta bios F31 (sa podrškom 5xxx seriju i rijetko se pali ventilator na chipsetu ) , naravno da ću nadograditi čim ukaže prilika zamjene CPU. Nije to drama.
Za sada, DDR5 memorija kod Intela nije donio nikakav napredak. Proći će par godina i vrlo moguće novi chipset da bi iskoristili potencijal i dodatnu zaradu.
Отправлено через Pixel