View Single Post
Staro 23.03.2022., 14:51   #6985
Trekkie4
Guest

Mali off-topic, ali još uvijek vezano uz stari hardver ... i softver.

Napokon sam "zagrizao" i kupio full verziju igre Black Mesa (Source). Kao što sam već pričao ovdje, u ovoj temi imao sam (i još uvijek imam ... ako nekog interesira?) besplatnu verziju iz vremena dok je još bila "modifikacija" a ne retail izdanje i nisam baš bio voljan platiti 14€ za nešto što više-manje već imam godinama i to besplatno.
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Samo mali podsjetnik svima koji bi željeli Black Mesa, u originalnom (i besplatnom) izdanju da mi pošalju poruku na PP.

Razmišljao sam o tome da stavim javni link ovdje u temu jer ruku na srce ne postoji zakonski razlog zbog čega bi to bilo zabranjeno. Međutim, netko se očito jako pobrinuo da se sve te starije, besplatne verzije maknu, te da jedini izvor igre bude onaj na Steam-u, koji se naplaćuje. Pa bolje igrati na sigurno ... igra je uploadana, samo mi javite ako želite link.

Za one koji ne znaju o čemu je riječ i/ili su živjeli pod kamenom zadnjih 10-ak godina, Black Mesa je remake originalnog Half-Lifea, sa HD teksturama i naravno u Source Engine-u poput HL2.

Cijela stvar je počela kao fan project, BESPLATNA modifikacija koja je bila dostupna svima koji su je željeli igrati, ali nije bila kompletirana. Fale "Xen" nivoi, pred kraj igre tako da Black Mesa završava skokom u jezgru teleportera, na kraju poglavlja "Lamda Core" Činilo se kao da sve ide idilično, kad su ljudi počeli napuštati projekt, jer više nisu željeli raditi besplatno ... barem se tako priča. Pokušali su na više načina, međutim pokazalo se da je jedina opcija udružiti se sa Valve Software-om, tražiti njihov blagoslov i dopuštenje, te lansirati novu verziju igre koja bude bila kompletna ALI bude koštala. U trenutku pisanje ovog posta, čak 18€ što je pak izazvalo miješane reakcije.
Ali kako je BM sad na sniženju, uzeo sam ga iz znatiželje i došao već do 5. poglavlja, Blast Pit. Ako nekog zanima fer recenzija (bez reklame i nepotrebne euforije), recimo samo da je igra OK. Iako mi je žao reći da je 75-80% sadržaja već viđeno u besplatnoj verziji, čak su neke stavke i izbacili što mi je moram priznati žao. Navodno da je "cijena" igre zapravo XEN, obzirom da upravo XEN poglavlja ona druga, besplatna verzija nije imala ali više o tome "što i kako" jednom kad završim cijelu igru.

Da ironija bude veća, baš sam igrao originalni Half-Life prije manje od tjedan dana, pa mi je ovo došlo kao naručeno za usporediti iskustva. Dosta su podlo preradili igru, tako da je sve ostalo isto ali neprijatelji se uglavnom pojavljuju na drugačijim mjestima. Tako da uđeš u prostoriju, očekujući da te zombie ili headcrab bude napao sa desne ili lijeve strane, a ono ništa! I baš kad se opustiš i čudiš se (pitajući se da li si nešto krivo zapamtio ili zeznuo) ovaj ti dođe sa leđa i napadne!

Također sam primjetio da su neke mape prerađene u odnosu na besplatnu verziju, i da je pristup nekim prostorijama otežan na ovakav ili onakav način. Opet, baš kao i kod usporedbe sa originalnim HL ... sve je isto ali nekako drugačije. Isto tako moram priznati da je igra osjetno teža nego original, iako obje igre igram na "Normal" konfiguraciji, nije Easy ali definitivno ni Hard. Recimo, u originalu par metaka iz pištolja i Vortigaunt je gotov. Dok u Black Mesa (i recimo u Black Mesa Source) potrebno je puno više za ubiti sve vrste aliena, pogotovo Vortigaunta.
  Reply With Quote