View Single Post
Staro 10.03.2022., 15:08   #6926
Trekkie4
Guest

Nego, želio bih nešto prokomentirati...

Naime, prije dosta vremena nekome sam od vas (tko je tad bio kod mene) komentirao svoj "Zvučni SLI" kako sam ga šminkerski nazvao. Mislio sam da je stvar jasna i da tu nema previše razmišljanja ali kolega je bio iznenađen i impresioniran tehničkim pristupom. Stoga bih upravo iz tog razloga želio prokomentirati koncept "zvučnog SLI" setupa i objasniti zašto ga koristiti ... ili NE koristiti.

Tehnički gledano stvar je poprilično jasna i jednostavna. Dvije zvučne kartice, jedna spojena na (i kroz) drugu:

Kao što vidite, ideja je da output iz prve kartice spojim na Line-In na drugoj zvučnoj (u ovom slučaju Audigy ZS) i zatim spojim zvučnike normalno kako bih to i inače napravio. U mojem slučaju konkretno, nije bilo potrebno dodavati drugu zvučnu jer Asus P4B već ima AC97 audio čip koji je prethodno bio ugašen u BIOSu.

Što nas dovodi do drugog pitanja ... zašto bi palio AC97 kad već imam puno bolju Audigy2 ZS? Bez previše kompliciranja, odgovor je - zbog kompatibilnosti. Naime, postoji nekoliko igara za koje garantirano znam da NE RADE pod SB Live! i/ili Audigy2 zvučnom. Uglavnom su to stariji naslovi iz 1996, 1997. godine i treba naglasiti da je ovakav scenarij izuzetno rijedak. Također, postoje isto tako rijetke situacije gdje sam operativni sustav ne podržava zvučni adapter (Win2k/XP i Aureal Vortex2) zbog čega je potrebno imati drugi koji se bude koristio kad Vortex2 ... ili bilo koja druga kartica nije dostupna ili radi probleme.

U mojem slučaju konkretno imam Tomb Raider 3, koji se zamrzne prilikom otvaranja glavnog izbornika OSIM ako zvuk nije ugašen. Probao sam više konfiguracija, više postavki ... pa čak eksperimentirao i sa driverima, ali stvar je uvijek ista. Jedini način za riješiti ovakvu situaciju je odabrati drugi adapter, ili (kao što sam već rekao) ugasiti zvuk kompletno, za što postoji opcija u TR3 Setup izborniku. Prije nego što sam krenuo ovo pisati baš sam probao postaviti AC97 i igra je proradila najnormalnije, iako je zadani, default adapter i dalje Audigy ZS.

Međutim, nije sve ni tako jednostavno kao što se čini... Kombinacija zvučnih adaptera pod Win98 često (ili gotovo uvijek) rezultira sa raspadom sistema, i potpunom re-instalacijom svega - pa ako idete ovo raditi, svakako napravite backup jer ne odgovaram za vaše pogreške Koliko vidim, stvar je nešto malo bolja sa Millennium Edition, iako i dalje postoji opasnost od IRQ konflikta pa je potrebno u BIOSu ručno naznačiti IRQ ako je to moguće. U najgorem slučaju forsirati IRQ za PCI slot u kojem se nalazi zvučna (IRQ5 za PCI #2, u mojem slučaju) kako bi IRQ5 ostao rezerviran za SB Audigy, dok AC97 uzima IRQ10.

Isto tako, treba biti pažljiv oko biranja zadanog zvučnog adaptera za Windowse. Jer nakon instalacije drugog adaptera, Windowsi budu stavili postavku na prazno i ne bude bilo zvuka uopće, pa je potrebno ručno specificati koji se adapter bude koristio za Playback & Record. Također je potrebno precizirati i MIDI sustav ... imao sam sličnu situaciju i sa instalacijom WaveBlaster MIDI MPU-401 ekstenzije na Vortex2, ali ovo je priča za sebe.
  Reply With Quote