@drcvz,
Mislim kako vozimo slične ture pa evo mog iskustva. U zadnjih 10 godina promijenio sam 3 bajka. Dva sam prodao gotovo u mint stanju, tj. gotovo bez ogrebotine i svi su me super služili jer nisam divljao s njima, skakao po stepenicama i sl. Uglavnom, prva dva su bila jeftinija, prvi je bii Author Basic, a drugi Author Vertigo.
Pred dvije godine sam uzeo Giant Roam 0 koji je ima SLX ili XTR opremu. Kad sam zadnji put gledao na netu, vidio sam kako su cijene bajkova na mnogim mjestima više, a razina opreme niža nego prije par godina pa razmisli želiš li uzeti potpuno novi bajk sa slabijom opremom ili pronađeš u oglasima 2-3 godine stari bajk sa super opremom.
Uglavnom, baci pogled i na Giant Roam modele, oni idu na način gdje je Roam 4 najniža razina opreme, a Giant Roam 0 najviša razina.
http://www.ciklus.hr/bicikli/giant
Kako u zadnje vrijeme idem i po šumi i sl.,onda sam na svoga montirao Vittoria Mezcal gume 29X2.1 jer one stanu. Gume koje su šire od 2.1 ne bi stale na Giant Roam (prednja da, ali stražnja bi hvatala ramu).
Lp