View Single Post
Staro 14.02.2022., 21:32   #6801
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Nažalost ti ne znam reći iz prve ruke. Osobno nisam imao niti jednu kod sebe jer sam imao AWE64 Gold spojen na Technics kućno kino od komponenti pa nisam dugo imao potrebu za nekom drugom zvučnom karticom. Govorili su mi tada da zbog toga nisam normalan A3D nije zaživio u igrama upravo zbog tužbe od Creativea pa ih malo tko ima.

Frend mi je rekao da mu je stara Aureal emulirala SoundBlaster Pro ali da nije mogla emulirati SB16 u DOSu što je tada bio veliki nedostatak . Njemu je bilo bitno jer je radio u FastTrackeru II.
Evo "moja 2 centa"... Aureal je iznimno precijenjen. Naravno, ne kažem da je loš - i da su okolnosti bile u njihovu korist, mogli su postati novi tehnološki standard u 3D zvuku. Međutim, sad kad sam to rekao želio bih ukazati na sljedeće probleme:

Aureal Vortex ima probleme sa driverima. Originalni su bili napravljeni isključivo i SAMO za Windows-e 9x/ME. Pojavom Win2000, Microsoft je napravio neki svoj generički koji je radio više štete nego koristi, a isti se trend nastavio i na XP. Naravno, kako je Aureal u međuvremenu bio uništen, pravi Win 2000/XP driver nije nikad bio napravljen i sve je ostalo samo i isključivo na modanim verzijama, ali i integriranom MS driveru koji je dolazio uz Windows-e.

Nažalost, situacija nije bilo puno bolja ni u 90-ih godinama. Primjetio sam iz osobnog iskustva da većina igrica onog vremena podržava "EAX" i "stereo" modove, ali ne i "A3D" API kojeg je koristio Vortex2. Tek neke veće, razvikane igre su imale (i koristile) puni potencijal tih kartica, i to igrice kao što su Half Life, Deus Ex, Unreal, itd. Dok je recimo Need for Speed isključivo gurao EAX, i u potpunosti ignorirao A3D tehnologiju. Razumljivo, jer je slična priča bila i sredinom 90-ih kad se na sceni pojavio 3dfx. Tek su neki rijetki izdavači bili odlučni i odmah izašli sa podrškom sa "Glide", dok ih je većina čekala da 3dfx i Voodoo zažive na tržištu, i da budu sigurni kako investicija ne bude bila uzaludna.

Imam pravu, punokrvnu Vortex2 (Diamond Monster Sound MX300), ali i ESS Maestro 2 klon, klon Vortex 2 čipa. Obje kartice rade savršeno (i imaju lijepe efekte) ali su isto tako limitirane driverom i često znaju raditi probleme u nekim igrama, pogotovo onim "novijim" iz 2001, 2002. godine.

Da li se isplati nabavljati Aureal ... eh, sve ovisi o cijeni što i koliko. Iako (ljutite se na mene koliko želite, ali je činjenica) Creative SoundBlaster Live može gotovo sve što i Aureal Vortex, ali po ZNATNO manjoj cijeni. Viđao sam Live kartice koje su se davale besplatno, ili prodavale po cijeni od 10kn/kom. Što sigurno nije slučaj sa MX300, viđao sam Vortex 2 po cijenama i od preko 1,000kn
  Reply With Quote