Citiraj:
Autor njuskalo
Aludirao sam na prirodnu cirkulaciju rashladnog medija u kojoj se topli medij diže, ali sam bio sarkastičan jer bi svakako to bio zanemariv protok u odnosu na protok koji radi pumpa.
Ako je zrak topliji samo 1-2 stupnja, onda hladnjak stvarno loše radi ili je CPU u idle-u pa je ionako blizu sobne temperature. Toplina iz CPU-a se mora negdje disipirati, a to je u ovom slučaju zrak koji izlazi iz hladnjaka. Meni kad stavim ruku iza zračnog tower hladnjaka dok je CPU pod opterećenjem razlika definitivno nije 2 stupnja od sobne temperature, baš bi mogao izmjerit i vidjet točno. A hladnjak od vodenog je i dalje hladnjak kroz koji struji zrak te radi na identičan način osim što je medij voda/alkohol a ne bakreni heat pipe-ovi.
|
Tako funkcioniraju radijatori, hladio sam i 300+ W threadrippera pa bi zrak nakon radijatora bio jedva primjetno topliji od zraka na ulazu.
Za razliku od zracnih hladnjaka koji mogu biti prilicno vruci na dodir, radijatori to nikad nisu, tj. ako jesu, onda ti je temperatura vode daleko previsoka i taj ti loop nece dugo trajat.
Sad imam 12600K sa 720mm radijatora, tu pri dugotrajnom max loadu nema skoro nikakvih promjena u temperaturi vode i zrak na izlazu radijatora je toliko minimalno topliji da se rukom ne osjeti razlika...