View Single Post
Staro 05.02.2022., 12:57   #279
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
Evo sad po zadnjem će se ipak uspjeti nešto iskombinirati

Jedino što mi preporučuju da odvojimo veće potrošače od baterije (dizalica topline, indukcijska ploča...), da oni mogu dobijati struju samo preko solara ili HEP-a.
Jer kao ako dođe do nestanka struje i trenutno solari ne daju dovoljno struje ili ne daju uopće, prenaglo će potegnuti od baterije što kao drastično utječe na bateriju i njezinu dugovječnost.

Ovo mi ima smisla za neke "starije" tipove baterija, ali mi nema za ove nove LiFePO4, bar po onome što sam čitao, ali ono... internet... pa sam možda stekao krivi dojam.

U ponedjeljak će doći kod mene doma pa ćemo napraviti neki detaljniji plan, pa ću usput vidjeti i što s baterijama.
Sve se može kad se hoće. IMHO, nisam baš siguran u to što ti je rekao, to say the least. Uostalom, svaki ozbiljniji sustav ima podnaponsku zaštitu (od predubokog pražnjenja) i u takvoj situaciji bi jako pao napon baterije i došlo do isklopa baterijskog prekidača. Ako baš inzistira na tome, lako se napravi shema da se ti potrošači napajaju samo dok ima mrežnog napona (npr. preko sklopnika) ili da se automatski isklope njihovi prekidači kad nestane mrežnog napona (pa ih onda ručno digneš kad se vrati mreža).

Citiraj:
Autor Zero Cool ZG Pregled postova
Ovo i mene zanima. Po nekim mojim okvirnim računicama za ZG, meni bi povrat investicije bio 10-15 godina (ovisno o cijeni struje, vremenu, kvarovima...), a taman nakon toga treba lagano razmišljati i o zamjeni solara jer navodno gube na funkciji.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
Za optimalnu južnu strehu krova u Zagrebu ti sigurno nije povrat toliko dug, ali ovisi o tome koliko trošite i koji je dogovor oko otkupa struje s opskrbljivačem. Neću ulaziti u cijene, odnosno držat ću se elektrotehnike i metoda prst-puta-oko ti kaže da u Zg dobiješ godišnje oko 1100 kWh po instaliranom vršnom kilovatu snage (za spomenutu optimalnu južnu strhu). Zato su kolegi dadoremixu za potrošnju od 350-450 kWh/mj (4200-5400 kWh/godišnje) predložili 4 kW vršne snage (znači oko 4400 kWh godišnje).

Citiraj:
Autor Velikus Pregled postova
svakako pitaj jel' se sva proizvedena struja pod mus mora prodavati ukoliko je objekt spojen na mrežu i koji su uvjeti (gdje piše? )

uz takve postavke razdjelnik stvarno ne bi imao smisla
Ne moraš, zašto bi morao? Ne moraš ništa prodavati.
generic je offline   Reply With Quote