View Single Post
Staro 03.02.2022., 11:56   #236
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor pogi Pregled postova
Razmišljam o kupnji nekakve male količine kriptovalute, npr. 0.01 BTC.

Kužim donekle priču oko blockchaina, ali ovo oko walleta mi nije jasno? Moram negdje otvoriti na internetu ili kupiti HW wallet?

Da li itko koristi hrvatski BitCoin store? pregledavam ovaj thread za početnike ali ne vidim da njih itko spominje a čine mi se najjednostavniji. Imaju velike feee?

EDIT: ako sam sve dobro skužio, sve transakcije se bilježe u blockchainu, pa time i moje vlasništvo nad tih mojih ciljanih 0.01 BTC. Ne kužim, ako otvaram wallet na spomenutom BitCoin Storeu, kako se definira proces autorizacije? Da li ja negdje moram unijeti svoju "lozinku" i što ih spriječava da je iskopiraju tijekom unošenja?

Znam da je glupo, ali valjda nema glupih pitanja.
Bitcoin adresu otvaraš ti i samo ti. Nju je najlakše otvoriti pomoću walleta (softver).
Wallet osim šta kreira, on i čuva tvoj private key/seedphrase pomoću kojih pristupaš svojim bitcoinima koji se nalaze na blockchainu (ne u walletu) na tvojoj adresi koju dobiješ prilikom otvaranja walleta.
Dok god znaš svoj private key/seedphrase, svojim bitcoinima možeš pristupiti sa bilo kojim walletom (kao i netko drugi ako dođe do keya), zato čuvaj te informacije ko oči u glavi.

Postoje razni softverski i hardverski walleti, mobilni, desktop, itd.
Na tebi je da malo proučiš to i odlučiš sam kojeg bi.

https://bitcoin.org/en/getting-started

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 03.02.2022. u 12:02.
Neo-ST je offline   Reply With Quote