Citiraj:
Autor Matijac
Ima netko solarno (FV) na kući? Zanima me je li dosta to struje za sve u kući. Planiram novogradnju montažnu i išao bi na grijanje preko DT, uveo rekuperaciju + sva ostala električna potrošila. Plin nebi ni priključivao. Ne kužim točno kak to funkcionira, struja koju ja proizvedem se koristi za sve u kućanstvu, a ako zafali se dodaje još od hepa? Ili ako nema sunca tada koristim hep? A ako pak imam viška ide hepu? Ovo za račun i to sam skužio.
Piše kod planiranja snage uzeti godišnju računicu struje, a kako da to znam kad je novogradnja, eventualno sad iz stana koliko potrošimo.
S ovim dizanjima cijene plina i struje mi se jako primamljivo ovo čini, praktički bi struju imao besplatno i kroz 6-7 godina bi isplatio cijeli sustav.
|
Imas tri opcije kod vlastite elektrane:
1. status proizvodjaca = neisplativo, otkupna cijena struje koju tebi HEP placa je manja nego cijena kWh koju ti placas, tj kupujes
2. status samoopskrbe gdje na godisnjoj razini ne smije proizvesti vise struje nego si potrosio + jos neki limiti, ali nebitni za 99% kucanstva. Tu imas dvosmjerno brojilo i na kraju mjeseca ti dolazi netirani racun (proizvedeni kWh - potroseni kWh = iznos), ako si proizveo vise nego sto si potrosio, racun je 0kn, visak proizvedenog si poklonio.
3. Neovisan o HEPu, koristis baterije za pohranu el energije, kada nemas dovoljno sunca i prazne su baterije koristis struju iz el mreze.
A da li je dosta struje za sve u kuci ovisi o velicini elektrane koju instaliras, mozes ti imati elektranu i za manji grad ako bas zelis