View Single Post
Staro 14.01.2022., 21:19   #1
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Problem s mrežom

Bok ljudi, lijepi pozdrav svima...imam jedan problem s kućnom mrežom pa ću pokušati što točnije opisati o čemu se radi, nadam se da će netko imati ideju što napraviti

Situacija je sljedeća: imam HT optiku (Raisecom ONT i Speedport plus router, switch TP-link TL-SG1016DE) a u kući mi je napravljena kompletna nova instalacija mreže s cat 6A UTP kabelima. Električar koji je postavljao kabele kao i većina njih ne zna baš krimpati i dosta se s time mučio, no ajde nekako je napravio, no polovično. U dnevnom boravku na jednoj utičnici uopće nije bilo signala, u jednoj sobi mi je brzina interneta 94/94 mbit umjesto 200/100 koliko bi trebalo biti.

OK, rekoh idem probati naći nekoga tko se kuži u mreže i zna to složiti kako treba. Došao sam do čovjeka koji se u to kuži, radi mrežne sustave, servere itd. i kad je došao do mene i vidio tu šumu kablova u mrežnom ormaru uhavatio se za glavu, kaže to tako ne može biti.

Došao i ugradio patch panel za cat6, svaki kabel spojio kako treba na panel i zatim spojio switch i sve povezao. Sve utičnice je ispitao onim instrumentom i sve su javljale da su ispravno spojene, "blinkalo" je po redu sve brojeve od 1-8.

Rezultat je sljedeći:

- PC u mojoj sobi gdje sam imao brzinu neta mjerenu speed testom cca 220/150, sada imam brzinu 94/94 mbit.
- drugi PC koji se nalazi u drugoj sobi ostao je na brzini 94/94 kako je i bio prije ugradnje patch panela.
- utičnica koja nije radila sada radi, žičice u utičnici nisu bile dovoljno odcvikane i dodirivale su metalni dio utičnice pa je to očito bio razlog, no i tu je brzina 94/94.

U switchu za portove na kojima su kompovi piše pod link status 100M Full umjesto 1000M Full kako bi trebalo biti. Probao sam prespojiti na druge portove na događa se isto.
Port statistics pod TxBadPkt je 0 kao i RxBadPkt - svugdje 0.
Cable test - svugdje piše Normal

E sad. Valjda su na strani patch panela kabeli dobro spojeni, nemam razloga sumnjati u čovjeka. Je li moguće da je problem u utičnicima u zidu, da samo neka žičica ako gubi kontakt i nije dobro stegnuta da mi brzina padne na pola? Iako on je otvarao utičnice i gledao, kaže da je sve ok...

Stvarno ne znam više što napraviti, ako netko ima neki savjet, mišljenje, nekoga tko bi znao i bio voljan to napraviti puno bi mi pomogli...odužit ću se, pomezetit ćemo, roštilj neki, nije uopće problem, no ovo je baš glupa i iritantna situacija...

E da, wifi radi skroz ok, brzina je 202/221 download/upload testirano speed testom. Što probati, provjeriti na patch panelu i ponovno utičnice u zidu zakrimpati?

Isprike ako sam predugačko i preopširno pisao, htio sam da situacija bude što razumljivija...hvala unaprijed na svakom prijedlogu i ideji!
Tirion je offline   Reply With Quote