Citiraj:

Autor  abload

Pa da svi voze po ograničenju i drže razmak onda ne bi ni bilo takvih iznenadnih situacija... opet se vraćamo na to da onaj za volan radi problem u prometu, a ne gume... 

| 

Baš nedavno frend slupao fini auto, par godina stari SUV, pogon na sva 4, znam da ne divlja jer kad god sam se vozio s njim se vozi čak i penzionerski za mene, ali dobro, čovjek ne voli brzo vozit...
I na autoputu samo odjednom izgubio kontrolu i odletio u ogradu. Kaže da se normalno vozio, vjerujem mu, samo je odletio.
S obzirom da nije petrolhead, nisam ga ni pitao za gume, jer vjeorjatno ne zna, a i brijem da mu se drugi brinu za auto (ima love).
Ali po onome što je on opisao i što ja znam o njemu kao vozaču, taj sudar su skrivile gume... 
I nije prvi. Vi užasno podcjenjujete važnost guma na sliskoj i mokroj podlozi. Na suhoj podlozi je 100% vozač kriv, jer ako su mu tu gume krive, onda znači da ih je već pred 5 godina trebao zamjeniti.
Ne, nisu samo 10g stare ćelave gume problem, ima i novih guma problem, imaš guma koje kad su nove su fantastične (Sava UHP), ali kad potroše pola profila odjednom im se potpuno poremete performanse i krenu proklizavat...
Jednostavno je tu previše stvari i faktora i tko kaže "guma je samo guma" je potencijalna opasnost u prometu.
A te fore "važnije su kočnice i bla bla"... pa to se testira na tehničkom, ako je tehnički ispravno vozilo prošlo je tehnički. Nećemo sad o "daš 100kn u pretinac ili osobnu, bla bla.." to su problemi pojedinaca, ali sustav ima jasno definirana pravila o kočnicama, volanu i ostalom.
Za gume dozvoljavaju svašta, i kod uvoza (free market jel) i kod tehničkog. A guma je JEDINA koja te drži na podlozi i koja prenosi sile kočenja na podlogu... razmislite malo o tome, obični zakoni fizike iz osnovne škole koji uključuju trenje... džabe tebi najbolje kočnice na svijetu ako nemaš trenje... zaustavni put ovisi o trenju i raste s kvadratom brzine. Tako da da, brzina je bitna i ako pretjeruješ nema tih guma koje će te spasiti, ali kada pričamo o normalnim uvjetima i normalnoj vožnji, loša guma će te iznenaditi i izbaciti s ceste ili nećeš stić zakočit na vrijeme.