Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.01.2022., 15:48   #58853
bigAdvance
Premium
Moj komp

bigAdvance's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Prije godinu dana kada sam kupovao novi auto sam valjda istražio i pogledao sve što youtube nudi po pitanju voskova, keramike, sealanta i detailinga opcenito.

Zaključak, tl;dr je sljedeći:

1. Ako je auto nov i nema mana na laku, nanesite si sami keramički premaz (CarPro CQuartz keramika se pokazuje kao best buy). Ako keramiku zajebete, nece se samo maknut nego morate na poliranje, pa citajte upute.

2. Ako je auto korišten dulje od 3-4 tjedana, odite u detailing shop da vam to naprave kak treba s iron removerom, glinom i poliranjem. Skupo je (cca 3k kn u partesu iirc) ali dolazi sa full uslugom i reloadom jednom (?) godišnje + stavljaju kvalitetniju i dugotrajniju keramiku.

3. Ako želite 90% rezultata za 5% cijene - uzmite sealant. Overall najbolji koji sam probao je od Turtle waxa: https://www.mall.hr/sredstva-za-cisc...s=turtle%20wax . Ovaj sealant drži jebačka hydro svojstva cca 5-6 tjedana po ljeti. Ostali su 2, max 3 tjedna. Uz to se jako lagano nanosi i ne ostavlja tragove.

4. Ako želite da se auto sjaji ko ogledalo, uzmite vosak (Maguires ima dobru wax liniju). Najzajebanije je za nanijeti ali kad se nanese kako treba auto stvarno blješti. Efekt traje max tjedan dana. To je više za guštanje nego redovitu upotrebu/zaštitu.

Keramika je odlična stvar ali ju isto treba održavati i povremeno nanositi sealant. IMHO not worth it osim ako auto nije garažiran/weekend car.

Sa (Turtle wax) sealantom postignete isti efekt kao s keramikom, samo ne traje godinama nego par tjedana, što je ionako vrijeme za ponovno pranje auta. Lako se nanosi i ne možete ništa "sjebat".
bigAdvance je offline   Reply With Quote