23.12.2021., 15:57
|
|
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Autor Elven
Slažem se s Torom, mislim da je ovo vrijeđanje potpuno nepotrebno i otišlo je predaleko.
Bubba, Fanatik i ekipa, nije mi jasna jedna stvar. Zašto je vama toliko nevjerojatno da je neki inspektor prekoračio svoje ovlasti, i da su ga ljudi poslušali? Ima dosta ljudi koji će poslušati što mu službena osoba kaže, bez da u tom trenu razmišljaju "ima li on pravo to zahtjevati od mene?". Ili će to možda misliti, ali neće reći, ili i reći, pa ipak popustiti ako ovaj bude uporan...
Na par mjesta ste napisali da ne vjerujete njemu i Ivi Strojnici da se to dogodilo. Zašto je to tako nevjerojatno?
Druga stvar je one rasprave o garderobama, gdje se tvrdi da inspektor ima to pravo, nema... tu su stvari ja mislim dosta jasne. Ali ne kužim zašto ne vjerujete da su se pogreške (s inspektorove ili sa strane nekog direktora) mogle dogoditi?
A ovo za godišnje se valjda svi slažemo. 4 tjedna je 28 dana godišnjeg. To je (za većinu nas) 20 radnih dana + 8 dana tjednog odmora (svaki tjedan ima 2 dana tjednog odmora, a 4 tjedna * 2 dana = 8 dana... 20 + 8 = 28). I tu nema nikakve slobode u tumačenju, zakon je jako jasan.
Ali opet, pa valjda svi imamo dovoljno opće kulture i načitanosti da znamo da postoje zakoni koji su dvosmisleni. OK Sinac je izabrao krivi primjer, ali njegova teza da zakon može biti dvosmislen, stoji... postoje takvi članci.
Sad sam zbog vas išao proučiti Zakon o vlasništvu i moram reći da su neke stvari tamo duboko uznemirujuće i mogle bi stvoriti nove rasprave...
Ali čisto da izvučem dio gdje vllasnik imao pravo odbiti dati svoj laptop na uvid:
(1) Pravo vlasništva je stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s tom stvari i koristima od nje čini što ga je volja te da svakoga drugoga od toga isključi, ako to nije protivno tuđim pravima ni zakonskim ograničenjima.
Znači definitivno to nije protivno inspektorovim pravima, a ja nisam ni vidio dio gdje se inspektoru izričito dozvoljava pregled privatnog ugašenog laptopa (pošto se on ne koristi u poslovne svrhe) i samim time vlasnik tog privatnog, ugašenog (u radno vrijeme, na radnom mjestu) laptopa ima za pravo "isključiti inspektora da se s tim laptopom koristi".
|
Stari moj, LOL, pa to da ako se taj slučaj dogodio, po meni, i više je nego vjerojatno da je inspektor prekoračio ovlaštenja. Ne znam dal sam napisao da je to nemoguće, no cijelo vrijeme tupim da to nije po zakonu. Dakle, da, moguće je da to neki inspektor napravi, i da, mislim da je to protivno zakonu.
Ovo s objašnjenjem godišnjeg, samo ću reć, nemoj, zbunjuješ ga i dovest će do novih problema.
|
|
|