View Single Post
Staro 23.12.2021., 08:21   #673
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Ideš 4 tjedna na godišnji. Dakle 28 dana. Od 1.7 do 29.7. Doslovno tumačenje.

Ti si taj koji je izvukao cifru od 20 dana godišnjeg, ne mi.

Objasnih već, al opet. Da, nema spomenutih subota, nedjelja ni radnih dana. Ideš 4 tjedna na godišnji. 28 dana. Ako nekom direktor da godišnji od 1.7 do 21.7. umjesto od 1.7. do 29.7, taj isti direktor krši zakon.

Ti si taj koji govori o 20 dana, ne mi. Mi tvrdimo da ideš 28 dana na godišnji.
I ako je o nekom tumačenju riječ, to ti je ono zdravorazumski 20 radnih dana plus vikendi. I na koncu dođeš do 28 dana. Što i piše u zakonu.

Ajmo ne ulaziti previše u detalje s ovim godišnjima, ali je netočno da krši zakon ako oden na godišnji 3 tjedna, pošto je minimalno 2 tjedna koje moraš iskoristiti u komadu, ne svih 4.

Ali poanta na koju smo zaboravili skrenuti pažnju je članak u ugovoru o radu (većini njih koji rade 5 dana u tjednu) i koji kaže:

"Radnik će tjedni odmor koristiti vikendom".... to znači, da ako ja odem 5 dana na godišnji + tjedni odmor (u mom slučaju vikend), ja sam tjedan dana na godišnjem. 1/4 od onoga što mi omogućava zakon.

Znači postoji tjedni odmor i on je jasno definiran. I zato 4 tjedna godišnjeg nikako ne mogu biti 28 radnih dana godišnjeg, jer u tih 4 tjedna ti imaš pravo na 8 dana tjednog odmora, koje ti propisuje članak 75. ZOR-a.

Ovdje ćemo samo spomenuti Čl. 76. ZOR-a koji obraća pažnju da kad govorimo o godišnjem odmoru, govorimo o plaćenim danima. Tjedni odmor nije plaćen (ne ulazi u evidenciju radnih sati, niti u platne liste), i time dolazimo do toga da je 4 tjedna godišnjeg odmora 20 radnih (plaćenih) dana. Poslodavca nije briga za neplaćene dane, jer kad oni nastupe to je tjedni odmor.

Stvarno ne razumijem konfuziju. Ti ako odeš 10 dana u komadu na godišnji, ti si 2 tjedna na godišnjem, i ako nakon toga još 10 tjedana odeš po 1 dan na godišnji, ti si si dodao (matematički i zakonski gledano) još 2 tjedna na svoj godišnji.

Možda ipak kužim što je tu zbunilo, jer kalendarski tjedan je 28 dana, pa ako to pretvorimo u DANE godišnjeg odmora, onda je to 28 radnih dana godišnjeg... ali to je krivo, to nema veze s tumačenjem zakona, nego sa krivom logikom... ko i oni matematički "problemi" kad ti fali kuna nakon što vratiš novce konobaru, ili kad ako nešto košta 100kn, pa dodaš PDV je 125kn, pa ako skineš 25% od 125 kn je opet 100kn... nije

U ZOR-u je jasno da je tjedan radni dani + tjedni odmor. Tih svojih 8 dana viška na godišnjem dobiješ, i budeš 28 dana u 4 tjedna, ali ti tih 8 dana ne proizlazi iz članka 77 ("Trajanje godišnjeg odmora), nego iz Članka 75 (ne pitajte me zašto pišem Članak velikim slovom, nisam još kavu popio), koji se zove "Tjedni odmor".

Nadam se da je sad malo jasnije, bar meni je da sam napokon skužio gdje je uopće nastala konfuzija.

Tjedni odmor

Članak 75.

(1) Radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 74. ovoga Zakona.

(2) Maloljetnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje četrdeset osam sati.

(3) Odmor iz stavaka 1. i 2. ovoga članka radnik koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi, odnosno iza nje slijedi.

(4) Ako radnik ne može koristiti odmor u trajanju iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, mora mu se za svaki radni tjedan omogućiti korištenje zamjenskog tjednog odmora odmah po okončanju razdoblja koje je proveo na radu, zbog kojeg tjedni odmor nije koristio ili ga je koristio u kraćem trajanju.

(5) Iznimno, radnicima koji zbog obavljanja posla u različitim smjenama ili objektivno nužnih tehničkih razloga ili zbog organizacije rada ne mogu iskoristiti odmor u trajanju iz stavka 1. ovoga članka, pravo na tjedni odmor može biti određeno u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se ne pribraja dnevni odmor iz članka 74. ovoga Zakona.

Pravo na godišnji odmor

Članak 76.

Radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor za svaku kalendarsku godinu.
Elven je offline