View Single Post
Staro 22.12.2021., 21:19   #664
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Pišem hipotetski jer se ne razumijem u problematiku, što ako odbiješ pristup privatnom laptopu, a inspektor stavi u zapisnik i lupi kaznu. Kao recimo kad se odbiješ alkotestirati.
Ako je on tim postupkom prekoračio svoje ovlasti, ti se žališ i pobiješ tu kaznu.

Odbit se alkotestirat je malo drugačija stvar... iz puno razloga, ali ajmo krenuti samo od toga da ukoliko si pijan nemaš pravo upravljati vozilom, opasnosti si za druge sudionike i njegova je obaveza tebe alkotestirati i u tom slučaju spriječiti potencijalno kazneno djelo koje možeš počiniti. Ti kao sudionik u prometu pristaješ na mogućnost alkotestiranja i svjestan si kazne ukoliko odbiješ.

Odbit dat pristup privatnom računalu (ugašenom, na kojem nitko ne radi, osim možda ispuhuje prašinu, mjenja matičnu ploču...) radi provjere legalnosti softvera, inspektoru koji nema nalog, je jednako odbit otvorit gepek ukoliko te policija zaustavi na cesti, a nemaju nalog za pretres tvog auta.

Alkotestiranje se ne može izjednačavati sa neovlaštenim pristupanju privatnoj imovini. Upravo iz tog razloga ti uvijek inspektor "naredi", pa ti ako poslušaš njemu super.

Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Ja sam uveo kao primjer zakon o radu i godišnji odmor jer su kolege tvrdile da se u slučaju inspekcijskog nadzora zakon mora doslovno protumačiti, a onda u ovom slučaju s godišnjim odmorom se nikako ne smije doslovno protumačiti.
Malo su se zblinkali i stiltali oko toga.

Ali si i ti sada unio pomutnju. Od onog da se ne smiju privatni laptopi stavljati pod inspekcijski nadzor došli smo polako do toga da se ipak smiju.
Ja ne kužim gdje je tilt? 4 tjedna godišnjeg je 28 dana godišnjeg, što je kod većine ljudi 20 radnih dana... i ukoliko ja na radnom mjestu radim 5 dana u tjednu, moj poslodavac napiše u ugovor o radu da imam pravo na 20 radnih dana, to je 4 tjedna ili ti 28 kalendarskih dana. nema nikakve zabune niti dvosmislenog tumačenja zakona. Zakon je jasan i ja idem 4 tjedna, ili ti 28 dana na godišnji, makar mi u ugovoru piše 20 radnih dana. edit: zapravo mi u ugovoru piše 20 dana, baš išao pogledati, ali i moj poslodavac i ja znamo da ću biti 28 dana na godišnjem, ukoliko tih 20 dana odlučim iskoristiti u komadu.

To što je netko inspektoru otvorio privatni laptop i dalje ne znači da on to smije... zamisli prolazi policija i ti im otvoriš svoj gepek i kažeš "poglečte svu ovu lepu vutru kaj imam nutri"... mislim da postoji dosta opravdana sumnja i velika vjerojatnost da bi te uhapsili... ali to ne znači da ako ti stojiš, naslonjen na taj isti gepek, u kojem je ista količina "vutre", da oni smiju doć, tebe udaljiti od vlastitog automobila, na silu ga otvoriti i reći "Slavko, imamo dilera!"

Zadnje izmijenjeno od: Elven. 22.12.2021. u 21:29.
Elven je offline