View Single Post
Staro 21.12.2021., 17:05   #604
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,752
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Dali negdje u nekom zakoniku, pravilniku piše da inspektor ne smije provjeravati garderobu, kotlovnicu, wc, kuhinju itd?
Pošto ovdje piše drugačije;


Dakle nije mi jasno kako privatni laptop, ma gdje da se nalazio, može dat uvid u poslovanje pravne osobe.
Žena mi nije pravnik nego šefica računovodstva u jednoj firmi, plus što ima i privatnu praksu, i ona je rekla da je to vrlo jednostavno. U registru osnovnih sredstava firme se nalazi popis računala koja firma koristi, i ta računala se mogu pregledati. Ako računalo nije u registru, nije od firme i kraj priče. Kao što su odjeća i obuća zaposlenika njegovo privatno vlasništvo, tako je i to računalo, ugašeno, u torbi, ispod stola, njegovo privatno vlasništvo.
Daj razmisli malo što pišeš. Sve nabrojano su prostorije posebne namjene, makar su unutar poslovnog prostora poduzeća/obrta. Po definiciji pojma/riječi/imenice zna se što se smije nalaziti unutar prostora posebne namjene - WC školjka, frižider ili ormar, ovisno je li riječ o WC-u, kuhinji ili garderobi. Ako je garderoba zaključana, inspektor smije u nju proviriti i to je to, uvjeri se da se tamo ne skriva nikakvo računalo koje je uključeno i privatne stvari zaposlenika ne dira. I opet ponavljam, nitko i ništa inspektoru ne brani da prekapa po privatnim stvarima, no imaš pravo i na žalbu u vezi inspekcijskog nadzora i na tužbu jer je napravio pretres privatnih stvari bez valjanog naloga. To je to po pitanju garderobe.
Unutar ureda kao poslovnog prostora, nema razlike između privatnog i poslovnog računala, kako sam već i spomenuo, bez obzira nalazilo se zavedeno u poslovnim knjigama ili ne jer privatno računalo nema što raditi u uredu. Nađi moj post s Rudnik d.o.o. i pročitaj priču o Snjeguljici i Patuljcima.
To je jedini razlog zašto inspektor ima pravo pregledavati i privatna računala u poslovnom prostoru.
Zamisli miline da u Hrvatskoj možeš imati ured s 5 zaposlenih ljudi u poduzeću/obrtu, isto tako 5 poslovnih računala s nekim mizernim licencama i isto tako 5 privatnih računala u tom istom uredu koja su nakrcana piratlukom da curi s diskova od prepunjenosti.
Sinac je offline