View Single Post
Staro 10.02.2006., 18:59   #12
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by sick_boy
Sun je otvorio kod jer je dovoljno jak da to učini i dovoljno je siguran u svoj proizvod, te, ponajviše, podršku koju pruža.
Ima i jacih i boljih podrski od one Sunove, kao i jacih i boljih OS-eva za razne primjene od Solarisa, tako da ne vidim kako bi ovo ad hoc bio razlog za otkrivanje koda...

Citiraj:
BTW, Sun ima popriličnu paletu servera...
Mislio sam na PC servere, o cemu je bila i rijec.

Citiraj:
Što se x86 arhitekture tiče - očito nisi vidio niti radio na 10-tki. x86 (osobito x64) based stroj leti na tom OS-u. A sa 11-icom ćeš djaba dobiti robustan, yet very fast and user-friendly OS sa volume manager-om, najnaprednijim FS-om koji danas postoji (pred kojim se novi toliko najavljivan Microsoft-ov FS koji će izaći naknadno, iako je u početku bio planiran s Vistom, može sakriti), podrškom za virtualne strojeve preko Solaris zona koje su red veličine napredniji od gotovih software-skih rješenja tipa VMWare i sl.
Buzzwordovi su ti na zavidnoj razini, no sto s time? Hoces da ti kazem isto sto si ti meni rekao sada za bilo koji drugi OS? Sve sto si ti sada nabrojao, za pocetak, ima IBM na svojim low end ipz sustavima vec godinama.

Citiraj:
Solaris, prijatelju, već nekoliko godina širi svoje područje primjene i na putu je da postane prvi kvalitetan multi purpose OS.
Pazljivo biram prijatelje. To sto je Slowaris na putu, sretno mu bilo. Nitko osim Suna se nije pretrgao da radi kvalitetan i konstantan support za x86 Solaris; primjena mu je jos uvijek strahovito uska i specijalizirana, isto kao i IRX-u, AIX-u i slicnima...

Nadam se da ce se Sun opametiti i izaci iz svega ovoga prije nego sto bude prekasno. Hoce li PcEkspertu vulgaris biti potrebna, kao sto ti kazes, "...robustan, yet very fast and user-friendly OS sa volume manager-om, najnaprednijim FS-om..." ako ce polomit kicmu namjestavajuci USB modem od T-Cuma, svoj najnoviji TV Tuner i uz to nece moci igrati Quake; "Solarisasi" (ako ih uopce bude) i "Linuxasi" ce na desktopu uskoro postati sekta mrtvih OS-eva 21 stoljeca, kao sto su Amigasi ili BeOSasi bili onomad. S druge strane, ovakvim potezom Sun si je osigurao da ce se dobro razmisliti prije nego se bude vizualiziralo EM polje ili vrtio transakcijski server na necemu sto, kao sto vec rekoh, moze svaki gedza prtljati.

Samo da dodam, da, imas pravo. Na novom x86 Slowarisu nisam radio, nazalost. Server(i) na kojim sam zelio isprobati kako radi, jednostavno nisu bili podrzani. A osmica je bila izrazito losa, nestabilna, skupa i spora u ono vrijeme, da su SCO i BSDovi bili neopisivo bolja kombinacija za PC. Zgodno, jelda?

Citiraj:
Uopće nije bitno koliko je x86 kvalitetna arhitektura. Bitno je samo koliko je raširena. I sam si svjestan da kvaliteta ne prodaje proizvod, jer u tom slučaju Windowsi ni u ludilu ne bi bili toliko rasprostranjeni (ne kažem da nisu kvaliteta proizvod, ali sigurno ne toliko nadmoćno kvalitetniji od drugih da zauzmu preko 90% desktop tržišta).
Kvantitet != kvalitet. Niti je imalo bitno koliko je rasiren, jer je to globalno irelevantno. Buba je najprodavaniji automobil na svijetu. WV nije leader na auto trzistu... (grubo karikiranje) Svatko tko imalo poznaje IT ekonomiju svjestan je da je neusporedivo isplativije prodati jednu masinu od 5e6$ nego 100000 masina za istu cifru.

PC, cak i u Sunovoj izvedbi (dok se na prste broje kvalitetnije IBMove izvedbe istog), je prelosa masina da se koristi za nesto iole ozbiljno. Makar se na tome vrtio Solaris.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline